Dünyadan

Almanya’da Evsiz Sayısı Artıyor

Almanya genelinde konut sorunu giderek büyüyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, giderek daha fazla insan evsiz kalıyor. Mülteciler arasındaki konut sorunu artışı ise Almanlara kıyasla çok daha fazla.

ALMAN Evsizlere Yardım Federal Çalışma Grubu (BAG) kurumu tarafından projeksiyon yöntemiyle yapılan hesaplamalara göre, Almanya’daki evsizlerin sayısı geçen yıl önemli ölçüde arttı.

BAG’ın 30 Haziran 2022 tarihli hesaplamalarına göre Almanya’da 447 bin kişi evsiz. Bu da 2022’de yaklaşık Dortmund nüfusu büyüklüğündeki sayıda insanın evsiz olduğu anlamına geliyor.

BAG’ın 2021 raporlarına göre ise evsiz sayısı 268 bindi. Çalışma grubu, bu artışın nedeninin özellikle Ukrayna’dan gelen ve evi olmayan mültecilerin sayısındaki artış olduğunu belirtti. Rapora göre, Alman evsizlerin sayısında yüzde 5, Alman olmayan evsizlerin sayısında ise yüzde 118’lik bir artış oldu.

ENFLASYON VE ARTAN MALİYETLER

Yapılan hesaplamalara göre, Alman vatandaşı olmayan evsizlerin büyük çoğunluğu daha önce burada ikâmet etmemiş ve hiç evi olmamış. Bu insanların büyük çoğunluğu da sığınmacı olarak ülkeye gelenler.

Alman vatandaşı olan evsizlerin çoğu yani yüzde 57’si ise evlerini fesih ihbarı nedeniyle kaybediyor. Öte yandan yüzde 21’i kira ve enerji borçları nedeniyle evsiz kaldı.

Ayrılık ya da boşanma nedeniyle evsiz kalanların oranı da yüzde 16. Enflasyon, artan maliyetler ve yükselen kiraların düşük gelirli haneleri gelecekte daha da zorlayacağı uyarısında bulunan BAG Genel Müdürü Werena Rosenke, “Bu durum yoksulluğa, kira borçlarına ve konut kaybına yol açıyor” dedi.

Rosenke, yalnız başına yaşayanların, çocuklarını tek başına yetiştirenlerin ve çok çocuklu çiftlerin daha büyük risk altında olduğunu ifade etti.

Federal hükümetin yılda 100 bin yeni sosyal konut planının yetersiz olduğunu ifade eden Rosenke, buna ek olarak 100 bin uygun fiyatlı daireye ihtiyaç olduğunu belirtti. Rosenke, geçen yıl sadece 25 bin yeni sosyal konut inşa edildiğini ve sosyal konut stokunda düşüş yaşandığını söyledi.