Tasarım

Desmus, Mimariyi Kültür ve Sanatla Buluşturuyor!

Kültür sanat mekânlarının inşasında, artık deneyime odaklı yepyeni bir uzmanlık alanı var: Kültürel mimari tasarımcılığı. Şehirlerin dokusunda, ülkelerin toplumsal gelişiminde büyük rol oynayan ve geleceğe ışık tutan kültür mekânları nasıl tasarlanmalı?

Bir tiyatro salonu en fazla kaç koltuk kapasiteli olmalı? Bir opera salonunun akustiği nasıl düşünülmeli? Bir kongre merkezinde farklı etkinlik deneyimleri yaşatılabilir mi?

Kültürel Mimari’de Uzmanlık…

Sanatın icra edildiği, insanların çeşitli nedenlerle topluluklara seslendiği ve toplu etkinliklerin yapıldığı alanları inşa etmek özel bir uzmanlık gerektiriyor. 

Kültürel mimarlık ile yapılar, şehirler ve insanlar için cazibe merkezi haline geliyor ve bulunduğu şehrin kültürel geleceğine ışık tutuyor. Bu nedenle tasarlanan sadece bir “bina” olmaktan çıkıp o toplumun kültürüne katkı sağlayacak bir içerik üretim hanesi haline geliyor. 

Pek çok kültür ve sanat merkezini tasarlayan yeni nesil firma Desmus, projeleriyle inşa ettiği yapılarla kültürü yaşatıyor. Optimum tasarım çözümleri üretiyor ve sahadan gelen tecrübesiyle deneyimsel, teknolojik, çevresel ve ekonomik faktörleri bütünsel olarak ele alıyor. 

Desmus uzmanlığı kapsamında yatırımcının hayal ettiği yapının hizmet edeceği kitleye göre tasarlanması gerektiğinin bilincinde çalışıyor. Tasarlanan komplekslerin, hangi kullanım amaçlarına hizmet edeceğine karar vermeyi tasarımın en önemli unsurlarından biri olarak görüyor. Sinema, tiyatro, konser ya da opera-bale sahnelerinin her birinin farklı projeleri, dinamikleri ve donanım tercihleri olması nedeniyle her alanda olduğu gibi uzmanlaşmayı gerekli görüyor.

Kültürel Mimari Alanında Yeni Projeler Gelişiyor…

Desmus şehirlerin dokusundaki ikonik değerlerden biri sayılan kültür mekânları tasarımı konusunda çok değerli projelere imza atıyor.  Son yıllarda ülkemizde kültür-sanat alanında gerçekleştiren projelerin başında gelen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesinde, kültürel mimari alanında görev alan Desmus, 2021 yılında başlayan ve çalışmaları bugün itibarıyla devam eden Nigeria Logos’daki “National Arts Theatre” yenileme projesi ile de yurt dışı hizmetlerini sürdürüyor.

Desmus size nasıl yardımcı olabilir?

Desmus, 2022 yılı itibarıyla mimar ve mühendislerden oluşan 10 kişilik ana tasarım ekibiyle çalışmalarına devam ediyor. Alanında uzman yurt dışından gelen özel danışmanlar, proje bazlı tasarım ekibine katılıyor.

Kültür-sanat yapıları, kongre merkezileri ve tüm performatif mekanlar için; konsept tasarım projelerinden uygulama projelerine, ses yalıtımı & gürültü denetimi ve hacim akustiğinden tüm mimari akustik çalışmalara, profesyonel sistemlere ait proje tasarımından sahne mekaniği projelerine kadar kültürel mimarinin her alanında uzman ekibiyle görev alıyor.  Ayrıca operasyon ve işletmeye yönelik planlama çalışmaları da dahil olmak üzere, sahada verilen hizmetlerle yapımı tamamlanan mekanların en verimli şekilde hayata geçmesinde de yer alıyor.