Kent Haberleri

Diyarbakır’da Arsa Fiyatları İnişe Geçti

Diyarbakır’da depremden sonra yükselen arsa fiyatları inişe geçti. Sanayiciler, iş insanları, sivil toplum kuruluşları spekülatörlere itibar edilmemesi için uyardı.

Maraş depreminden etkilenen Diyarbakır’da güvenli konut arayışı, hem arsa hem konut fiyatlarını yükseltti. Tarım arazisi olan tarlalar, kentten kilometrelerce uzaklıktaki taşlı ve sulu arazilere “villa yapılacak” vaadiyle dönümü 100 bin TL olan arsa fiyatları 600-700 Tl'ye satıldı. İmarsız bölgelerde arsa fiyatlarının 300-400 bandına gerilediği belirtildi. 

'DAHA DİKKATLİ OLMALI'

Amida Haber’de yer alan habere göre, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, arsa rantçılarının şebeke halinde hareket ederek, kentin birikimini çaldığını söyledi. Depremden sonraki 2 ay arsa fiyatlarının çığırından çıktığını hatırlatan Fidan, “Talep düşünce fiyatlar düştü. İnsanlar arsa ya da konut alırken daha dikkatli olmalı fırsatçılara prim vermemeli. Bu fırsatçılar birçok insanının birikimini çaldı” dedi.

 “Deprem sonrası yükselen arsa fiyatlarının balon olduğunu biliyorduk” diyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya şunları ifade etti: “Henüz fiyatlar yüksek. Beklediğimiz düşüş yok. Daha da gerileyecektir. Diyarbakır’ın mevcutta ihtiyacı karşılayacak kadar konut stoku ve stok alanları var. Tarım alanlarının, konut alanı olarak değerlendirilmesi doğru değil. Hem konut fiyatlarında hem de arsa fiyatlarında oldukça yüksek bir fiyatlandırma var. Diyarbakır’da kentin dinamikleri ile birlikte, yerel yönetimler konut üretim alanları açtıkça, fiyatlar konsolide olur. Belediye bu tür çalışmaları yaparken, sivil toplumdaki paydaşların görüşlerini alması gerekir.”

'ARSALAR VAKIFLARA VERİLİYOR'

DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, arsa fiyatlarındaki abartılı yüksekliğe dikkat çekti. Elaldı, “Arsa şebekelerinden kaynaklanıyor. Bu işi organize edip fiyatı istedikleri yere getirebiliyorlar. Bunların oyununa Diyarbakır her zaman gelmiştir. Belediyeler yeterli kadar arsa üretemiyor. Diyarbakır kahrolası bir şekilde saçma sapan vakıflara arsalar bırakılmış. Örfioğlu ve Süleymanoğlu Vakfına verilmiş. Hangi tarafa gidiyorsan arsaların bunlara verildiğini görüyoruz. Diyarbakır’ın arazileri çeşitli nedenlerle bunlara binlerce dönüm arazi verildi. Şehir bu sınırların arazilerine dayanmış. 10-30 bin dönem arazilerden söz ediyoruz. Kim bunlar. Şehre ne katkıları var. Bunların Diyarbakır’da yaşıyor.”

ARSA FİYATLARI NEDEN ARTTI? 

DİSİAD Genel Başkanı Nurullah Edemen de, ekonominin iyi yönetilmediği ülkelerde fahiş artışların mümkün olabildiğine dikkat çekti. Edemen, “Deprem sonrası insanlar korkudan villa alanlarına ciddi talep gösterdi. İnsanlar aklı selim hareket etmeyince fırsatçılar bu durumdan yararlandı. Fiyatlar olmaması gereken seviyeye geldi. İmar alanlarının doğru planlanması, rayiç bedelinin belirlenmesi lazımdır. Artışlar depremin verdiği psikolojik baskıdan kaynaklıydı. Spekülatörleri prim vermemek lazım.”

'KENTTE KONUT SORUNU VAR'

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Başkan Yardımcısı Nedim Şimşek ise arsadaki spekülatif fiyatların önceki yıllarda da olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yerel yönetimler arsa fiyatlarındaki artışla ilgili ciddi bir tedbir almadı. Herkes kafasına göre arsasına fiyat biçiyor. Kentte konut sorunu var. Yerel yönetim ve STK’ların ortak çalışma ile çözüm bulması lazım. Herkes kafasını kuma gümmüş. İş insanları bundan dolayı rahatsız.”