İspanya’da uygulamaya turizm merkezlerinden Kanarya Adaları’ndan başlanabileceği belirtiliyor.

Konuyu Nueva Canarias partisi gündeme getirdi.

Cabildo de Gran Canaria'nın başkanı Antonio Morales, yabancıların emlak satın almasının adada olumsuz sosyal ve çevresel sonuçlara neden olduğunu belirterek "Önlemler alınmalı ve Parlamento AB ilgili komisyonundan da geçebilecek şekilde yasalarda gerekli değişikliği yapmalı” diyor.

Türk Yatırımcılar Konut Almak için Rotayı ABD'ye Çevirdi Türk Yatırımcılar Konut Almak için Rotayı ABD'ye Çevirdi

Konuyu gündeme getiren Nueva Canarias partisi, yabancıya konut sayışının fiyatların artmasına bunun da yerel halkın aleyhine olduğunu belirterek yakın zamanda Kanada'da gerçekleştirilen uygulamada olduğu gibi, ülkede ikamet etmeyen yabancıların iki yıl içinde ev sahibi olamayacakları  şeklinde bir düzenleme yapılmasını öneriyor.

İspanya İstatistik Kurumu (INE) verilerine göre konut fiyatları 2022'nin ilk altı ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 52,7 arttı. Bu dönemde gerçekleşen konut satışlarının yüzde 20,3'ünü yabancılar aldı. Yabancıların konut satın almaları 2021'in ilk yarısına göre yüzde 106 arttı. 

Konu Türkiye’de de gündemde

İspanya’da örnek gösterilerek yabancıya konut satışına kısıtlama getirilmesi ile ilgili Kanada’nın, fiyatları aşırı artırdığı gerekçesinden hareketle yabancıya konut satışının kısıtlanması Türkiye’de de gündeme geldi.

Ekonomi Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre Kanada’nın 2 yıl boyunca yabancıya konut satışını durdurması, ‘Türkiye’de de benzer bir uygulama olmalı’ tartışmasını başlattı. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancıya konut satışı yasağının, konut fiyatlarını ve kiraları ulaşılabilir bir seviyeye çekeceğini savundu. Bazı sektör temsilcileri ise buna karşı çıkarak, 10-15 milyar dolarlık döviz girişini durduracağını iddia etti.

10-15 milyar gelir

Sektör temsilcilerinin bir kısmı, yabancıya konut satışı yasağı getirilmesinin, lüks konut tüketimini durduracağını, Türkiye’nin yıllık 10-15 milyar lira arasında bir gelir kaybına uğrayacağını savunurken, diğer bir kısmı, aşırı yükselen fiyatların dengelenmesi için bu tür bir uygulamanın yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak ise, Kanada’da fiyatların yüzde 50’nin üzerinde artması üzerine yabancıya satış tarafındaki musluğun kapatılması ve daha farklı bir modele geçilmesinin önerildiğini söyledi.

Bucak, “Eğer Kanada modeli bizde uygulanırsa markalı konut projelerinin satışında düşüş yaşanabilir. Bu da, yıllık 10-15 milyar dolarlık bir döviz girişini durdurmak anlamına gelir” değerlendirmesini yaptı. 

Kanada örneği

Türkiye’de belli bir süre yabancıya satışa yönelik önlemler gerektiğini söyleyen Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise, “Çünkü yabancılar fiyatları çok yukarı çıkardı. Dolayısıyla Kanada’nınki güzel ve örnek bir hamle. Türkiye de yakın gelecekte bunu yapılabilir” dedi. 

Editör: Emlak Zirvesi