Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş, "Yerli piyasa hala iyi değil. Yabancı az da olsa var ama hızlı değil. Euro ve dolar kurlarının artması çoğu işi bozdu fiyatlar değiştiği için. Çoğu pazarlık bozuldu. Euro 20 iken 100 bin euroluk bir ev 2 milyon TL idi.
25 lira olunca 2 milyon 500 bin TL oldu. Her 1 lira artış fiyatı katlayarak arttırıyor. Şimdilik olumsuz etkiledi ama zamanla toparlar diye düşünüyorum.
Politikalar, hükümetin tavrı belirleyici olacak. Yerli için kampanyalar yapılmalı. Faizler çok yüksek. Piyasa toparlandıkça düzelecek yavaş yavaş diye bekliyoruz. Zira fiyatlar yabancılar için uygun olacak" ifadelerini kullandı.
'EV ALAN YABANCI SIĞINMACI DEĞİL YATIRIMCI'
Emlak Profesyonelleri Derneği (The Turkish Property Professionals-TTPP) Başkanı Dr. Yakup Uslu, "Emlak sektöründe sessizlik devam ediyor. Seçimle birlikte belirsizliğin ortadan kalktığı söylenebilir. Ancak önümüzdeki en önemli sorun, gayrimenkul edinen yabancıların ikamet alamamaları. Aslında Göç İdaresi de zor durumda. Türkiye’den gayrimenkul edinen yabancılar sığınmacı değil yatırımcı.
Tüm rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki, konut fiyatlarındaki artışın ve kira fiyatlarındaki artışın sebebi yabancılar değil artan maliyetler. Fiyat artışları yabancıların hiç gayrimenkul almadığı şehirlerde de fazlasıyla arttı. Geçen 2 yılda yapılan yoğun satışları artık hiç kimse beklememeli.
Korona sebebiyle bekleyen alıcılar, üstüne savaş durumunun gelmesi yoğun talebi getirdi. Ancak ikamet alamayan varlıklı yabancılar gitti. Şimdi evler boş. Geçmiş olsun. Bir daha böyle profili yüksek turist asla gelmez. Maalesef turistler neredeyse şeytanlaştırıldı.
Yok şu plakalı araçlar sokağa çıkmasın, yok evler pahalandı. Aslında kışın boş olan daireler kiraya verildi ve piyasa ekonomik anlamda rahatlamıştı. Şimdi kimse yok, daireler boş. Bakın bakalım fiyatlara düşmüş mü? Bu arada, o istenmeyen turistler Dubai'de, Kıbrıs'ta vs. Bundan sonra yabancı satışları 2022 yılındaki gibi beklenmemeli.
O hızın dörtte biri oranında olacağını, normal seyrinde olacağını düşünüyorum. Bu arada, üretilen yeni binalar da sadece talebe yönelik. Devletimiz, vatandaşlarımıza konut üreterek kiracılara teşvik vermeli, adliye, sağlık, ya da tüm kamu mensupları için uygun ücretli konutlar üretilmelidir.
O zaman herkes buraya seve seve gelir. Çözüm basit, sadece irade ve karar lazım. En geç 2 sene sonra herkes mutlu olur. Yabancı kurdaki artış direkt maliyetlere yansır. Maliyetler artarsa fiyatlar artar. Alım azalır. Kısa sürede devletin kredi musluklarını açması beklenmiyor" dedi.
'SATIŞLARDA KÜÇÜK DE OLSA BİR HAREKET VAR'
Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay ise "Satışlarda küçük de olsa bir hareketlilik var. Önümüzdeki aylarda daha da artacağını düşünüyoruz. Euro ve dolar hala tırmanışta. Sektöre getirilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.