Değişimi gören firmalar da bu yönde konut üretimine başladı. Sektörde 15 yıldır faaliyet gösteren Dekar ise diğer geliştiricilere kıyasla daha avantajlı hale geldi.

Çünkü kurulduğu günden bu yana bahçeli ve az katlı konut üretimine odaklanan firma bu alanda tecrübe kazandı.

Bugüne kadar 2 binin üzerinde bahçeli ev üreten Dekar, yeni yatırımlar için harekete geçti. İstanbul’da 4 proje geliştirecek firma toplam 2.9 milyar lira yatırım yapacak.

Firmanın gündeminde İstanbul dışına açılmak da var.

USKUMRUKÖY VE BAHÇEŞEHİR

Yeni yatırım planlarını düzenlenen basın toplantısında açıklayan Dekar Yapı ve Satış ve Pazarlama Koordinatörü Gülin Kuzu Fellows, ilk etapta Dekar Uskumruköy ve Bahçeşehir’deki Dekar Şehirbahçe projelerini satışa sunduklarını söyledi ve şu bilgileri paylaştı:

“Dekar Uskumruköy, toplam 450 milyon lira yatırımla 25 bin 800 metrekare bir arazi üzerinde 27 blokta 63 bahçeli evden oluşacak.

1 milyar 750 milyon lira yatırımla geliştirdiğimiz Dekar Şehirbahçe’de ise 41 bin metrekare bir arazi üzerinde 51 blokta 181 bahçeli ev yer alacak.

Bahçeşehir projemizde metrekare fiyatı 40 bin lira, Uskumruköy’de 60 bin liradan başlıyor. Yılın son çeyreğinde ise Zekeriyaköy ve Kemerburgaz projelerini satışa sunmayı planlıyoruz.”

ANADOLU’YA AÇILIYOR

15 yıl önce bahçeli ve az katlı konut üretmek için yola çıktıklarını belirten Dekar Yapı ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, Pandemi döneminde bu evlere ilginin büyük ölçüde arttığını söyledi.

Bu nedenle İstanbul’da yeni konutlar üretmek için çalışmalara hız kazandırdıklarını belirten Kuzu, konseptlerini İstanbul dışına taşıyacaklarını dile getirdi.

Hem Ömür Boyu Tatil Hem Kazançlı Yatırım Hem Ömür Boyu Tatil Hem Kazançlı Yatırım

Kuzu, “Önümüzdeki dönemde Anadolu’nun büyük şehirlerinde de yine bahçeli ev konsepti ile proje geliştireceğiz. İlk adresimiz İzmir olacak. Bodrum ve Ankara’yı da inceliyoruz” ifadelerini kullandı.

MALİYET BASKISI ÜRETİME ENGEL

Konut üretimindeki yavaşlamaya dikkat çeken Salih Kuzu, “Bu yavaşlamanın en büyük sebebi hem maliyetlerdeki ciddi artış hem de arsa geliştirme konusundaki zorluklar. Sektör maliyet baskısı altında. Gayrimenkul geliştiricileri yeni proje geliştirmede zorluklar yaşıyor” şeklinde konuştu.

TÜİK verilerine göre yüzde 100’ün üzerinde maliyet artışı olduğunu belirten Kuzu, “Bazı kalemlerde son 1 yılda yüzde 300 - 400 artış oldu. Haftalık maliyet yapar hale geldik. Bu da konut fiyatına yansıyor.

Önemli maliyet kalemlerinde bir miktar fiyat gerilemesi olursa fiyat artış hızı da yavaşlayacaktır” dedi.

Konutta stok olduğu iddialarına da değinen Kuzu, “Türkiye’de hatalı bölgede yapılan satılamayan konutlar var. Ama piyasa genelinde bir arz fazlası olduğu düşüncesi gerçek değil. Zaten stok olsa ne satış ne de kira rakamları bu duruma gelebilirdi” şeklinde konuştu.

Editör: Emlak Zirvesi