Dubai'ye varlıklı Rusların, kripto milyonerlerinin ve Asyalı bankacıların akın etmesi, emirlikte kira fiyatlarının patlamasına neden oldu.
Ülkedeki yabancılar, ev sahiplerinin “Çıkın, eve biz taşınacağız” dediğini ya da kiraları iki katına çıkardığını, mecburen evden taşınmak zorunda kaldıklarını ve sonrasında ev sahiplerinin de evi iki katı kirayla ilana verdiğini anlatıyor.
Bir dönem yabancıların gelip yerleşmesi için büyük çabalar harcayan Dubai'ye şu sıralar zenginler akın ediyor. Bu durum da ev sahiplerinin kiralara fahiş zamlar yapmasıyla sonuçlandı.
Ghida da şehrin zenginlerle dolup taşmasından dolayı evinden çıkmak zorunda kalanlardan biri...
Ev sahiplerinin, kocasıyla oturdukları evin kirasını iki katına çıkarmanın bir yolunu bulduğunu söyleyen Ghida, “Ev sahibimiz, 'Çıkın biz oturacağız' diyerek bizden taşınmamızı istedi, sonra evi 6 bin dolar kirayla ilana çıkardı” diyor.
Ev sahibine dava açtığını söyleyen Ghida, “Benim durumumda pek çok kiracı olduğunu duydum” ifadelerine yer veriyor.
'10 SENE ÖNCE DE PAHALIYDI AMA ŞİMDİ EV BULMAK ÇOK ZOR'
Nüfusun yaklaşık yüzde 90'ının çalışmak üzere şehre gelen yabancılardan oluştuğu Dubai'de son dönemde Facebook gruplarında, kafelerde ve ofislerde şehrin bu dönüşümünden başka bir şey konuşulmuyor.
Dubai'ye bu kadar varlıklı bir nüfusun akın etmesi ve şehirdeki kiraların katlanması, 3 milyonluk nüfusa sahip emirliğin “zenginlere özel bir oyun parkına” dönüştüğü yönünde yorumlara neden oluyor.
Dubai'de kiraların haksız şekilde artışının önüne geçmek için bazı yasalar mevcut. Bu yasalara göre, kira artışındaki tavan sınır yüzde 20 ve ev sahipleri makul bir gerekçeleri olmadığı sürece kiracılarını evden çıkaramıyor.
Ancak şehirde birçok kiracı, ev sahiplerinden “Evimize taşınacağız” şeklinde tahliye ihbarı aldığını aktarıyor. Mevcut kiracıların boşalttığı konutlar da şehre yeni gelen daha zengin kesime fahiş fiyata kiralanıyor.
2011'den beri Dubai'de yaşayan Aretha ve Chris de şehirde 5 kere ev değiştirdiklerini ama asla ev bulma konusunda şu anki kadar zorlanmadıklarını aktarıyor. Aretha, “Kiralar 10 sene önce de yüksekti ama o zaman bile ev bulmak bu kadar zor değildi” diyor.
Dubai'de faaliyet gösteren Betterhomes isimli emlak şirketinin verilerine göre, şehirde kiralar geçen yıl yüzde 36 arttı. Emlak danışmanlığı yapan CBRE'ye göre ise, villaların yıllık kiraları sadece Şubat'ta yüzde 26 yükseldi. Ortalama bir dairenin kirası da yüzde 28 arttı.
Betterhomes Genel Müdürü Richard Waind de Dubai de yaşıyor. Waind, “Dubai'ye çok fazla insan geliyor ve bu kişilerin yaşamak istedikleri yerlerde yeterli sayıda konut yok. Pazardaki bu tedarik eksikliği kiralardaki fahiş artışın temel nedeni" diyor.
PALMİYE YARIMADASINDA YÜZDE 71 ARTIŞ
Dubai kıyı şeridine yapılan palmiye şeklindeki Palm Jumeirah yarımadasındaki villalarda kiralar, pandemi öncesi döneme göre yüzde 71 arttı. Burç Halife gökdelenin de yer aldığı şehir merkezinde de kiralar yine pandemi öncesine göre yüzde 49 yükseldi.
Dubai'de geçen yaz tüketici fiyatları yüzde 7.1 arttı. Enflasyon Londra ya da New York'taki kadar yüksek olmasa da Dubai tarihinde rekor seviyelere çıktı.
Abu Dhabi Commercial Bank PJSC'nin baş ekonomisti Monica Malik'e göre, oran Şubat'ta yüzde 5 düştü ancak gerçekte çok daha yüksek olabilir.
Çünkü Dubai'nin tüketici fiyat enflasyonunun yüzde 40'ından fazlasını oluşturan konut fiyatlarına sadece yeni ev işlemleri dahil ediliyor, yani yenilenen kontratların çoğu enflasyon hesaplamalarına dahil edilmiyor. Bu da yeni emlak trendlerinin emlak değerlendirmelerine yansımasının zaman alacağı anlamına geliyor.
'RUSLARIN GETİRDİĞİ NAKİT, PATLAMADAKİ EN BÜYÜK ETKEN'
Orta Doğu'da emlak ve ticaret hizmeti sunan Savills Middle East'in başkan yardımcısı Katie Burnell de Dubai'de yaşıyor. Burnell, emlaktaki hem kira hem satış talebinin artışındaki temel nedenin Rusya-Ukrayna savaşından sonra şehre gelen Rus nakdi olduğunu dile getiriyor.
Dubai'nin Rus oligarklar, milyarderler ve start-up kurucuları için “adeta bir cennete” döndüğünü kaydeden Burnell, birçok genç Rus'un da yeni iş olanağı için Dubai'ye taşındığına işaret ediyor. Burnell ayrıca, bazı çokuluslu firmaların da çalışanlarını Rusya'dan Dubai'ye taşıdığını dile getiriyor.
Kiralardaki fahiş yükseliş Dubai'de yaşayan ve çalışan pek çok kişinin Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Şarika gibi diğer emirliklere ya da Suudi Arabistan'a taşınmasına neden oluyor.