Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Ticaret il müdürlüklerine emlak yetki belgesi almak için başvuru yapmadan önce, emlak mesleki yeterlilik belgesinin alınması gerekir.

Sorumlu Emlak danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmek için, MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlara başvuruda bulunmak gerekir.

SORUMLU EMLAK DANIŞMANI (SEVİYE 5) Mesleki Yeterlilik Belgesi için tıklayınız: Sorumlu Emlak Danışmanı MYK Belgesi

EMLAK DANIŞMANI (SEVİYE 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi için tıklayınız: Emlak Danışmanı MYK Belgesi

Detaylı bilgi için 0555 178 48 40 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz...

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) veya Emlak Danışmanı (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili yer alan maddeler şunlardır:

Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar

MADDE 6: (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için; (a, b, c, ç maddelerinin yanı sıra kişilerin) d) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, gerekir.

(2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim; Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı veya Bakanlıkça uygun görülen kamu kurumları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilir.

Mesleki yeterlilik belgesi

MADDE 10: (1) İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekir.

(2) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen kişiler ile işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.

(3) Bakanlık, yetki belgesine sahip işletmelerce çalıştırılması gereken mesleki yeterlilik belgesine sahip asgari personel sayısını belirlemeye yetkilidir.

Yetki Belgesi için Mesleki Deneyim Şartı Aranmayacak Yetki Belgesi için Mesleki Deneyim Şartı Aranmayacak

(4) Mesleki yeterlilik belgesine ilişkin diğer hususlarda 5544 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatındaki hükümler uygulanır.

Bilgi Sistemi ve ilan

MADDE 11: (1) Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından Bilgi Sistemi oluşturulur.

(2) Yetki belgesi verilen, askıya alınan, askıdan indirilen ve iptal edilen işletmeler il müdürlüklerince, mesleki yeterlilik belgesi onaylanan ve iptal edilen kişiler Mesleki Yeterlilik Kurumunca eş zamanlı olarak, Bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgiler ise ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarca Bakanlığın belirlediği süre içinde Bilgi Sistemine aktarılır.

Geçiş hükümleri

(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.

Editör: Emlak Zirvesi