Emlak Sözlüğü

Kapora Sözleşmesi Nedir? Kapora Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Herhangi bir kiralama ya da satış işlemi yapıldığında, kişiler arasında bir sözleşme imzalanır. Kapora sözleşmesi de, kiralama ve satın alma işlemlerinde uygulanan bir sözleşme türüdür.

Milliyet'te yer alan habere göre, alıcı ve satıcılar arasında yapılan birçok sözleşme bulunuyor. Kapora sözleşmesi de yapılan sözleşmeler arasında yer alıyor.

Bireyler daire satın alırken bazı sözleşmeler imzalayabiliyor. Kapora sözleşmesi, alıcıların satıcıya vermiş olduğu parayı gösteren bir belgedir.

Alıcı olan kişiler satıcıya satın alacağı daire için belirli bir miktarda para ödemesi yapar. Yapılan kapora ödemesi, dairenin herhangi birine satılmasını durdurmak için yapılır.

Kapora sözleşmesi, verilen kaporayı simgeleyen bir belgedir. Sözleşme imzalandıktan sonra, satıcı sözleşme süre boyunca daireyi herhangi bir kişiye satamıyor.

Alıcılar daireyi bir nevi kendi adına ayırt etmiş oluyor. Kapora sözleşmesinde tarih detayı da çok önemlidir. Kapora sözleşmesinde belirlenen tarih aralığında, kalan ödemenin yapılması gerekir.

Eğer kalan ödeme satıcıya ödenmiyorsa, kapora sözleşmesi iptal oluyor ve alıcılar kaporasını geri iade alamıyor.

Kapora Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Ev için yapılacak olan sözleşmelerden biri de, kapora sözleşmesidir.

Kapora sözleşmesinin düzenlenebilmesi için, alıcıların satıcıya bir miktar kapora ödemesi yapması gerekiyor. Kapora sözleşmesi bir belgeden oluşuyor.

Belge içerisinde farklı detaylar yer alıyor ve alıcı ve satıcı tarafından imzalanması gerekiyor. Kapora sözleşmesi içerisinde tarih ve ödenen tutar önemli bir bilgidir.

Kişiler verilen kapora miktarını ve geri kalan ödemenin ne zaman yapılacağını belirtmelidir.

Kapora Sözleşmesinde Neler Olmalı?

Kapora sözleşmesinde alıcı ve satıcı tarafın adı soyadı adresi ve TC kimlik numarası adresi mutlaka yazmalıdır.

Şirket adına ise şirket adı, vergi dairesi, vergi numarası, yetkili adı olmalıdır.

Gayrimenkulün detaylı bilgileri mutlaka yazılmalıdır. Ada parsel numarası, gayrimenkulün özellikleri, metre karesi, içinde bulunan eşyalar veyahut teçhizatlar gibi bütün detaylar mutlaka bu söyleşmede yer almalıdır.

Gayrimenkulün toplamda fiyatının ne olduğunu da buraya yazmanız tavsiye edilir. Yani sadece alınacak kapora tutarını değil, gayrimenkulün satış yapıldığında da ne kadara satılacağı bu söyleşmeye yazılmalıdır.

Kaporanın verildiği tarihi, satışın yapılacağı tarihi de eklemek gereklidir.

Alıcı imzası, satıcı imzası ile birlikte bir de şahit imzası olması tavsiye edilir.

Kapora Sözleşmesinden Cayma Hakkı

Ticari hayatta kaporanın “cayma parası” mahiyetinde verildiği durumlarla da sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Böyle durumlarda alıcı sözleşmeden cayarsa verdiği kaporayı iade alamayacak; satıcı cayarsa aldığı parayı iki kat olarak vermek durumunda olacaktır.

Her ne kadar taraflar bu niyetle kapora vermiş olsa dahi bu durumun ispat edilebiliyor olması önem arz etmektedir. Aksi taktirde verilen para “cayma parası” olarak değil “bağlanma parası” olarak değerlendirilecektir.

Bu noktada gayrimenkul alış-satışlarına ilişkin verilen kapora üzerinde durmak gerekir. Bilindiği üzere gayrimenkul devrine ilişkin yapılan sözleşmeler yalnızca (satış vaadi şeklinde) noterde veya tapuda gerçekleştirilebilecektir.

Bu sebeple eğer sözleşme noterde veya tapuda yapılmadıysa; her ne kadar kapora “cayma parası” olarak verilmiş olsa da bu işlem geçersiz olacaktır.

Böyle durumlarda alıcı; “kapora” niyetiyle verdiği parayı geri isteyebilecek; satıcı ise sözleşmeden cayarsa bu bedelin iki katını ödemek zorunda kalmayacaktır.

Taraflar kapora sözleşmesinde kısıtlayıcı bir süre de belirleyebilecek, örneğin 1 ay içerisinde bu hakkın kullanılmaması durumunda cayma parasının yanacağı / iade edileceğine ilişkin anlaşabileceklerdir.

Ayrıca taraflar kapora bedelini aşan bir oranda zarara uğramışlarsa bu zarar da talep edilebilecektir.

Ancak bir tarafın caymakta haklı bir sebebi varsa bu kişinin ne tazminat ne de cayma parası ödemek zorunda olmadığını bilmek gerekir.

Kira Sözleşmesi Örneği

Aşağıda açık adresi bulunan gayrimenkulü ………………… Emlak ………………………………… ofisi aracılığı ile satın almak – kiralamak amacıyla ………/……/………… tarihinde gördüm. Söz konusu gayrimenkulü satın almak – kiralamak için kendi isteğim ile ……………………………- Yalnız ……………………………………………… - kapora ( pey akçesi ) bırakıyorum.

İş bu kaporayı borçlar kanununun 156/2 maddesi gereğince söz konusu gayrimenkulü almaktan – kiralamaktan vazgeçmem halinde geri alamayacağımı biliyorum. Mülk sahibinin satış - kiralama işleminden vazgeçmesi halinde ise kaparoyu hiç bir kesintiye uğramadan yine  …………………………………… emlak ofisinden nakden ve defaten geri alacağım.

Söz konusu gayrimenkulü satın almamda bana aracılık eden …………………………………… emlak ofisine hizmet bedeli olarak ……………………………… - yalnız ………………………………………………- +KDV’yi en geç tapu akdi/kira kontratı günü peşin, nakden ve defaten ödeyeceğimi gayrikabili rücu kabul ve taahhüt ediyorum. 

İl Adı / Tarih

KAPORAYI VEREN  KAPORAYI ALAN                         

MÜŞTERİ VE GAYRİMENKUL BİLGİLERİ

MÜŞTERİ BİLGİLERİ

Adı Soyadı:

Adres:

Telefon-Faks:

Mobil Tel:

E-mail:

GAYRİMENKUL BİLGİLERİ

Malik/Malikler:

Adres:

Gayrimenkulün cinsi:

Ada:

Pafta:

Parsel:

m2:

İli:

İlçe:

Mahalle:

Sokak:

Kapı No:

Satış- kiralama bedeli: .... TL