Emlak Vadisi'nden Ufuk Saçıntı'nın Yazısı...
Yeni aldığımız konutta oturan eski kiracı ile aramızda sözleşme bulunmayabilir, bir müddet oturması karşılığında sözlü anlaşma yapıldıktan sonra evimize taşınmak istediğimizde kiracı evi boşaltmak istemezse sözleşmesiz kiracı problememiz var demektir.
Kira Kontratı bitiminde çıkması için anlaştığımız kiracı evimizi boşaltmak istemiyor ve kiramızı ödemeye devam ediyorsa sözleşmesi otomatik uzamış kiracı problemimiz var demektir.
Kirasını ödemeyen veya düzensiz ödeyen kiracı problemleri ise en sık rastlanan kiracı problemidir.
İş yerleri için ise en büyük problem stopaj vergisinden kaçmak için düzenlenmiş ikinci kontratlardır. Malesef mülk sahipleri mülklerini hızlı ve en yüksek bedelle kiraya verebilmek için kiracının vergi kaçırmasına göz yummakta ve suça ortak olmaktadır.
Uyanık kiracılar ise bu durumu lehlerine kullanmak adına düşük kira ücreti ile belirlenmiş ikinci kontrat üzerinden mülk sahibine kira ödemesi yaparak hem devleti hemde mülk sahibini büyük sıkıntılara sokabilmektedir.
Mülk sahipleri bu durumda kiracının kirayı ödemediğini idda edememekte ve mağduriyet yaşamaktadır.
Birde, kirayı düzenli ödeyen fakat evi kötü kullanan, aile ilişkileri veya site uyumu göstermeyen ve mülk sahiplerinin sürekli şikayet almasını sağlayan daha kötüsü ahlaki suçlar noktasında evimizi kullanan kiracılar var.
Kira Ödemeyen Kiracının Tahliyesi
Kiracımız kira ödemesi yapmıyor, geç veya eksik ödemeler yapıyorsa ve biz bu durumdan şikayetçiysek ilk yapmamız gereken iş notere gitmek ve ihtar çekmek olmalıdır.
Yıl içerisinde iki kez haklı ihtar çekmemiz durumunda tahliye hakkı kazanacağız.Tabi ki bu ihtarlar farklı aylar için olmalıdır. Çekilen ihtarla beraber usul olarak icra takibi başlatılır. İcra takibi ile beraber tahliye talebinde de bulunulmalıdır.
Tadilat Gerekçesiyle Kiracının Tahliyesi
Mülkün tadilat görmesi gerekli ise kiracıya bu durum yine noter yoluyla bildirilir , kiracı mülkten çıkmak istemezse ihtar örneği ile beraber dava açılabilir. En geç 6 ay içerisinde kiracının tahliyesi sağlanacaktır.
Basit tamir durumları bu kapsamda değerlendirilmez ve ihtar içerisinde tadilatın detayları belirtilmelidir.
Sözleşmesi Dolan Kiracının Tahliyesi
Kira kontratlarının otomatik uzaması konusu kontrat bitiminde mülkünü boşaltması için kiracı ile sözlü anlaşma yapmış mal sahiplerini mağdur edebiliyor.
Bu durumun çözümü konutlar için kontrat bitiminden 15 gün önce iş yerleri için 30 gün önce noterden ihtar ile sağlanabiliyor.
Aksi halde kontratlar otomatik olarak bir yıl uzuyor.
Alınan Evdeki Kiracının Tahliyesi
Yeni alınan bir evde kiracı oturuyorsa ve evi oturmak maksadı ile almışsak yapılması gereken işlem önce ki işlemlerle son derece benzerdir. Evin alımından sonra ki 1 ay içerisinde kiracıya mülkün boşaltılmasını talep eden noterden ihtar çekmemiz gereklidir.
Bu durumda kiracı yasal olarak belirtilen süre içerisinde mülkü bize teslim etmek durumundadır. Yasal süreden kastımız kira kontratının bitmesine 6 aydan fazla zaman var ise 6 ay içerisinde , kontrat 6 aydan daha az ise kotrat süresi bitiminde mülk boşaltılmalıdır.
Bu tarz kiracı tahliyelerinde yaşanan ufak sorunlardan birtanesi de depozito problemidir. Eski ev sahibinin aldığı depozito bedeli evin devir olmasının ardından yeni ev sahibine devredilmelidir.
Çünkü kiracıya karşı depozito sorumluluğu yeni ev sahibine geçmiş olacaktır. Eski ev sah,b, depozito ile ilgili kiracıya veya yeni ev sahibine ödeme yapmamışsa hakkında dava açılabilir.
Kötü Kullanım ve Ahlaksız Davranış Gerekçesi ile Kiracının Tahliyesi
Ahlaki suç işleyen evi amacından farklı kullanan kiracılar için tutulmuş zabıt ile kiracının tahliyesini isteyebilirsiniz.
Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliyesi
Tahliye taahhütnamesi ile kiracıyı evden çıkarmak mümkündür.
Tahliye taahhütnamesinde aranan belirli şartlar geçerli ise mahkemeler tahliye kararı alır peki nedir bu şartlar?
Tahliye Taahhütnamenin kiracı tarafından yazılı olarak verilmiş olması
Tahliye taahhütnamesinin imza tarihinin kira kontratından ileri bir tarihte imzalanmış olması ( Kiracının baskı altında imzalamadığını anlamak adına bu madde önemli)
Tahliye tarihinin belirlenmiş ve yazılmış olması
İş Yeri Kiracısının Tahliyesi
İş yerlerinden kiracıyı çıkarmak işleminin konuttan kiracı çıkarmaktan aslında hiçbir farkı yok fakat bu maddeyi özellikle eklemek istedik yazımıza. Nedenini kısaca açıklayalım.
Son zamanlarda defalarca kez tanık olduğumuz çift kontrat düzenleme işlemi mülk sahiplerini hem mağdur etmekte hemde suç işlemelerine sebep olmakta.
Örnek vermek gerekirse ; 5 bin lira kira ücreti ile anlaşılmış bir dükkan veya ofis kirası için ikinci bir kontrat 1.000 lira üzerinden düzenleniyor bu sayede kiracı 3 ayda bir ödemesi gereken 3.750 lira lira stopaj miktarı yerine 750 lira stopaj ödüyor.
Mülk sahibinin belirttiği hesaba her ay 1.000 lira para yatırıyor kalan 4 bin lirayı ise mal sahibine elden ödüyor.
Aradan geçen zaman içerisinde mülk sahibiyle yaşanacak herhangi bir olumsuzluk veya farklı bir sebepten ötürü kiracı elden ödediği 4 bin lirayı ödememeye başlıyor ve mülk sahibi hiçbir hak idda edemiyor.
İş yeri kontratları genellikle uzun zamanlı kontratlar olduğu için bu durum son derece can sıkıcı oluyor.
Her 3 aylık periyod için devletin 3 bin lira kayıp yaşamasına göz yuman mal sahibi aylık 4 bin lira zarar ederek aslında bunun cezasını çekiyor.