Bu konuda bir mektup aldım. Mektup çok uzun ve kira konusunda detaylı bilgiler içeriyor. Ancak ben sadece bu cümleyi aldım çünkü kira ilişkisi içinde bayağı ihtilaf yaratan bir husus.
Dolayısıyla bu hususu açıklama ihtiyacı duydum. Kira ilişkisi içinde kiracının kiralananı terk ettikten sonra bıraktığı hasar ihtilaf konusu olmakta.
İşte burada boya meselesi de gündeme gelmekte. Ancak olaya daha geniş bakmakta yarar var. Mesele sadece boya meselesi değil örneğin parkelerin durumu, örneğin teslim edilen beyaz eşyanın durumu, bunlar hep ihtilaf kaynağıdır.
Önce genel durumdan söz edeyim. Kiracı çıkarken kullandığı süre içinde mutad yıpranmalardan sorumlu değildir.
Zira duvar boyaları veya parke cilası belli süre kullanıldığında yıpranma ve eskime gösterir. İşte kiracı bunlardan sorumlu değildir.
Sorumlu olduğu sınır, mutad yıpranma dışındaki tahribattır. Parkenin cilası bir miktar eskimiş olabilir ancak yer yer nem almış ve yerinden çıkmış ise parçalanmış ve tahrip olmuş ise kiracı bunlardan sorumludur.
İşte bizim tavsiyemiz şu olur: Evi teslim alan kiralayan, şayet olağan yıpranma dışında bir tahribata rastlarsa bunu bir tespit davası ile en kısa zamanda tespit ettirmeli, mevcut durumun mutad yıpranma mı bunu aşan tahribat mı olduğunu ve kaç liraya giderilebileceğini belirlemelidir. Aksi halde olay uzayıp giden bir ihtilaf halini alacaktır.