Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kapsamında başvurular başladı.

Projeye ilişkin detaylar "https://yenievimkampanyasi.com.tr/" internet sitesi üzerinden öğrenilebilecek ve vatandaşlar başvuru yapabilecek. Kampanyayla orta gelirli vatandaşların 81 ilde piyasa koşullarına göre çok daha uygun vade yapısıyla ilk konutlarını alabilmesi hedefleniyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'dan ev sahibi olmak isteyen vatandaşların, son 1 yılda o ilde ikamet etmesi istenecek.

Finansman desteğinden yararlanacak kişilerin konutunun olmaması gerekiyor. Kırsaldaki evler, devre mülkler bu kriter kapsamında değerlendirilmeyecek.

Hanede (eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil) en az 1 tane yüzde 50 ve üzeri hisseli konut tapusu varsa ya da hisse oranına bakılmaksızın hanede birden fazla hisseli konut tapusu varsa programdan yararlanılamayacak.

Bireyler söz konusu finansman modeliyle 81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar, bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden konut sahibi olabilecek.

Programdan yararlanmak isteyenlerin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor. Alınan konut 5 yıl boyunca satılamayacak, yeni evde bir yıl ikamet şartı olacak.

18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.  Finansman tutarına faiz oranı değişecek.

Müteahhite Tartışmalı Yetki Müteahhite Tartışmalı Yetki

Bu finansman modeliyle ilk etapta 100 bin ailenin tamamının birinci el olacak yeni evlerine kavuşması amaçlanıyor. Kampanyada, 15 yıl vadeli, yüzde 10 peşinat, hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek taksit oranı ve ilk 3 yıl ödeme kolaylığı sağlanacak.

Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra, kredi vadesinin son 8 yılı içinde taksitlere eklenerek geri alınacak. Konut üreticisi firmadan proje bedelinin yüzde 5'ini kredinin ilk yılı için taksit katkısı olarak peşin alınacak.

Finansman tutarı 2 milyon liraya kadar 0,69, 2 ile 4 milyon lira arası için 0,79 ve 4 ile 5 milyon lira arası 0,99 faiz/kar payı ile 15 yıl vadeli olacak. Konut satış bedelinin yüzde 5'i kadar tutar yüklenici firma katkısı olarak ilk azami 3'üncü yıla kadar ödeme planına yansıtılacak.

Başvuru nasıl yapılacak?

Bugün başlayan süreç kapsamında, konut üreticileri, kriterler uygun yapılan konut projelerini web sitesinde ilan edecek. Konut almak isteyenler daireyi bulacak ve finans kuruluşlarına başvuracak.
Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek. Uygun olan projeler için krediyi tahsis edecek. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacak.

Vatandaşlar işlemlerini Halkbank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım aracılığıyla yapabilecek.

Küçük müteahhit yerine markalıya yarayacak

Kampanyanın küçük üretici yerine özellikle markalı konut üreticilerini öne çıkaracağını söyleyen İbrahim Babacan, “Çünkü diğer küçük üreticiler kayıt dışı çalıştıkları için 100 liraya mal ettikleri üretimi kağıt üzerinde 30 - 40 lira gösteriyor.

Kredili satışta birebir fiyattan faturasını gösterdiği zaman bu sefer de yüzde 25 gibi bir vergiyle karşılaşıyorlar. Böyle olunca markalı olmayan projelerde tüketicinin istediği krediyi alamayacağını duyuyoruz. O da bizim gibi markalı üreticileri öne çıkaracak” dedi ve ekledi:

“Çünkü biz kaç paradan satıyorsak o fiyattan kredi almasını sağlıyoruz. Örneği 5 milyon liralık bir ev için bana geldiğinde ben kredinin yüzde 5’ine iskonto yapıyorum”.

Babacan şöyle konuştu:

“Böylece ev 4 milyon 750 bine inecek. Yüzde 10’unu peşin aldıktan sonra kalan kısmını gelir belgesi uygun şekilde kredilendirebiliyorum. Ancak markalı olmayan üretici, 5 milyon TL’lik ev için ancak 1.5 milyon liralık kredi çekme imkanı sunabiliyor. Bundan dolayı tüketicinin markalı konutları önde tutacağını müşterilerden gelen geri dönüşlerden anlıyoruz.”

Editör: Emlak Zirvesi