Gazete Vatan'dan Alican Yıldırım'ın haberine göre, Türkiye genelinde konut satışları, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 azalarak, 123 bin 491 oldu.

Geçen yılın aynı döneminde 141 bin 400 konut satılmıştı. Satışlar, temmuz ayında bir yıl sonra ilk kez gerilemiş ve yıllık bazda yüzde 13 düşüş kaydetmişti. Böylece konut satışlarında yıllık bazda gerileme ikinci ayında da sürmüş oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Konut satışlarında yıllık bazda düşüş devam ederken, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak tanımlanan ‘İlk evim, ilk işyerim’ projesi geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna tanıtmıştı.

Projenin Türkiye’deki barınma sorununun çözümüne ne kadar katkı sağlayacağı ve son dönemde artan satılık konut ve kira fiyatlarını nasıl etkileyeceği merak konusu olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama gelmişti.

Erdoğan, ‘yatırımın ülkenin tamamında satılık ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi vatandaşların konuta ulaşımını da kolaylaştıracağını’ söylemişti.

EV FİYATLARINDA YÜZDE 200 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Konut ile ilgili peş peşe adımların atılması sonrası, ev fiyatlarında bir gerileme olup olmayacağı merak konusu olmuştu. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aşa, "Ev fiyatları ile ilgili genel bir değerleme yaparsak, son önemlerde özellikle geçtiğimiz bir yılda fiyatların oldukça yükseldiğini bazı bölgelerde bu artışların yüzde 200'lere çıktığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

EV FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ

Ev fiyatlarının artmasındaki nedenleri sıralayan Aşa, "Bu artışlar sağlıksız bir şekilde gerçekleşti. 2020 yılında uygulanan kampanyalardaki faiz düşüşünün yanında, fırsatçı yaklaşımlar, pandemi, enflasyon, dövizdeki artışlar, inşaat maliyetlerinin aşırı zamlanması gibi sebeplerden fiyatlar bu seviyelere geldi." şeklinde konuştu.

Bu Konut Kredisinde Faiz Yok! Bu Konut Kredisinde Faiz Yok!

PİYASALARDAKİ KÖPÜK GİDECEK

Aşa, ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceği ile ilgili konuşarak, "Tabi fiyatların artışında arz noksanlığı, talep yoğunluğu çok büyük bir etken oldu.

Önümüzdeki günlerde sosyal konut projeleri, devletin özel sektöre yapacağı destekler, vatandaşa arsa tahsisi gibi uygulamaların piyasalardaki talebi düşürücü, arzı arttırıcı etkenler olacağı ve piyasalardaki köpüğün gideceğini düşünüyoruz." dedi.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİYLE İLGİLİ ADIM ATILMALI

Konut kredisi faizlerinin düşmesi gerektiğinin altını çizen Aşa, "Kredi faizleri yönünden tabii uygun faizler olmalı. Dünyada gelişmiş ülkelerde en yüksek mortgage faizi yıllık yüzde 8'i geçmiyor.

Bizde nerden baksanız 3 katı gibi. Ancak bizde faizler düşünce ev fiyatları aşırı yükseliyor. Bu fırsatçılığın önüne geçilmek suretiyle mortgage sisteminin acil hayata geçirilip sistemin tüm dinamikleriyle uygulanması gerekir." şeklinde konuştu.

Editör: Emlak Zirvesi