Türkiye'de ekonomik krizin etkileri her geçen gün artarken, borcunu ödeyemeyen ve icralık olan vatandaşların sayısı da her geçen gün artıyor. İcra dairelerindeki dosya sayısı 24 milyon barajını geçti.
Borçlu vatandaşların mezar yerlerine kadar icra işlemleri konulmaya başlandı. Buna en çarpıcı örneklerden biriyle varlık yönetim şirketi avukatı karşılaştı.
Buna göre, 2016 yılında 15 bin 429 lira 88 kuruş olan kredi kartı borcu 2022 yılına kadar ödenmeyince banka alacağını varlık yönetim şirketine devretti. 2016 yılında 15 bin 429 lira 88 kuruş olan borç, faiz ve diğer masraflar nedeniyle 47 bin 855 liraya yükseldi.
Mezar yeri için de haciz işlemi başlatıldı
Varlık yönetimi şirketinin avukatı, tahsilat için borçlunun adına kayıtlı olan araçlarına ve gayrimenkullerine haciz koymak için işlemlere başladı. Bu sırada borçlunun üzerine kayıtlı olan mezar yeri de tespit edildi.
Alacağa dair Mardin’in Derik ilçesi Kovalı köyünde bulunan mezar yeri için de haciz işlemi başlatıldı. Ancak varlık yönetimi şirketinin avukatı, mezar yerleri için kendisinden önce 48 ayrı haciz olduğunu gördü. Kendisinin yaptığı işlemle mezarın üzerindeki haciz sayısı 49’a çıktı.
'Tapu niteliği yok, haczedilemez'
Mezarlara haciz konulup konulamayacağını değerlendiren Avukat Ceren Şarman, mezar yeri için belediyelerden ücret karşılığı alınan belgenin aslında bilinenin aksine bir tapu niteliğinde olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Mezarlıklara haciz konulamaz. Yargıtay’ın da bu yönde kararları mevcuttur. Çünkü, mezarlıklar belediyeye aittir. Biz aslında hepimiz yanlış biliyoruz. Bir mezarlığı aldığımız zaman bunun bize tapusunun verildiğini düşünüyoruz. Ama aslında bize belediyeler sadece kullanım belgesi vermektedir ve mezarlıklar belediyeye aittir. Belediye malları da kamu malı olduğundan haczedilemez.
'Borçlunun itiraz etmesi gerekir'
Bu nedenle burada yapılan haciz işlemi hatalıdır ve borçlunun itiraz etmesi gerekir. Alacaklı olan herkes bu mezar yerleri için haciz talebinde bulunuyor ve bu talepler icra müdürleri tarafından da maalesef kabul ediliyor. Ancak bu yanlış bir uygulama. Burada icra müdürleri sadece ada parsel bilgilerini görüp bu işleme onay veriyorlar ama kamu malı olduğu için haczedilemez mezarlıklar.
SGK bile alacağı için mezarlığa haciz koymuş
Hatta benim dikkatimi çeken şu oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu da alacağı için mezarlığa haciz koymuş. Yani devlet kurumu devlete ait bir mala haciz koymuş oluyor. Burada ortaya değişik bir durum çıkıyor.”
İcra dairelerindeki dosya sayısı 24 milyonu geçti
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı verilerine göre; Ekim 2022 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 37 artış ile 33 milyar lira oldu.
Kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı 2021'de ocak-ağustos döneminde 310 bin kişiydi. 2022 yılı aynı döneminde bu sayı 884 bin kişi oldu. İcra dairelerindeki dosya sayısı ise 2022’de 24 milyon barajını da geçti.