Partnerleri arasında yerli ve yabancı seyahat acentalarının da bulunduğu Avantajix.com, bayram tatili tercihlerini belirlemek amacıyla üyeleri içinden 2 bininin katıldığı anket çalışması yaptı.

Ankete katılanların yüzde 65’i geçen yıl Ramazan Bayramı’nda otel, yazlık, akraba evi ya da günübirlik tatil yaptıklarını ifade etti. Bu yıl bayramda tatil yapmayı planlayanların oranı ise yüzde 50’lerde kaldı.

Ankete göre, geçen yılı otel, tatil köyü, pansiyon gibi turizm tesislerinde geçirenlerin yüzde 65’inin tercihi bu yıl da aynı olacak. Geçen bayramı turizm tesislerinde geçiren tatilcilerin yüzde 20’si bu yıl akraba, arkadaş yazlıklarını kullanacak, yüzde 10’u da yakın destinasyonlara günübirlik tatillerle “idare edecek.” Kalan yüzde 5’lik kesim ise Ramazan Bayramı’nı evde geçirecek.

Geçen yılki bayramı yazlıklarında geçirenlerin yüzde 80’i bu yıl da tercihini yazlıktan yana kullanacak. Kalan yüzde 20’nin yarısı günübirlik tatilleri, diğer yarısı da evde kalmayı tercih edecek.

Geçen Ramazan Bayramı’nı akraba/arkadaş yazlıklarında ya da memleketlerinde akraba evlerinde geçirenlerin yüzde 40’ı bu yıl evde kalmak niyetinde. Bu kesimin yüzde 15’i bu yılki tatili turizm tesislerinde geçirmeyi, yüzde 45’i de geçen yılki tercihlerini tekrarlamayı planlıyor.

MİSAFİR ODALARI BOŞ KALACAK

Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, 2-4 Mayıs’ta kutlanacak Ramazan Bayramı’nın yaz sezonu öncesine denk gelmesi, ulaşım ve konaklama fiyatlarındaki artışların rezervasyonları etkilediğini söyledi.

Turizmde Artan Maliyetler, Rekabet Avantajını Azaltıyor Turizmde Artan Maliyetler, Rekabet Avantajını Azaltıyor

Ramazan Bayramı tatilinin, hafta sonu ile birleştirilmesiyle 5 gün olarak planlandığının altını çizen Kayral, şunları söyledi:

“4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 5 günlük tatilinin maliyeti en az 10-15 bin liradan başlıyor, 5 sıfırlı rakamlara kadar ulaşıyor. Bu rakama ulaşım dahil değil. Kendi aracıyla tatile gidenler, 2-3 bin lira akaryakıt harcaması yapıyor. Otobüsle seyahatte 4 kişinin harcaması bu rakama yakın. Uçakla seyahat 6-10 bin lira aralığında. Ulaşımın pahalılaşması, tatillerini yakınlarının yazlıklarında ya da memleketlerindeki evlerinde geçirenleri oldukça etkiledi. Orta ve alt gelir grubundaki kişiler evde kalmayı ya da günübirlik tatilleri tercih edecek gibi görünüyor. Turizm tesisleri bayrama kadar en az yüzde 70-80 doluluğa ulaşır ama arkadaş/akraba yazlıkları, memleketteki evlerin misafir odaları boş kalacak gibi.”

İNTERNETTEN SATIŞ BEKLENTİSİ 3 MİLYAR TL

Ramazan Bayramı’nda yaklaşık 5-6 milyon kişinin seyahat edeceğine dikkati çeken Güçlü Kayral, “Sektör, 15 milyar liralık hareketlilik beklentisi içerisinde. Satışların yüzde 20’si internette gerçekleşir. İnternetten satışların 3 milyar lirayı aşması bekleniyor. Uygun fiyatlı tatil yapmak isteyenler de interneti tercih ediyor. Fırsat siteleri, Avantajix gibi para iadeli alışveriş siteleri tatillerini daha da ucuzlatmak isteyenlerin tercihi oluyor” diye konuştu.

Editör: Emlak Zirvesi