Karşıma gelen kira sözleşmelerinin yüzde 80’inde kira artış şartı bu şekilde.
Hatta matbu olarak satılan kira sözleşmelerinde de artış şartı böyle ama peşinen söyleyeyim ki bu formülle hesap yapamayacaksınız.
Nedenini söyleyeyim: Bu TÜFE olsun ÜFE olsun TÜİK yani Türkiye İstatistik Kurumu’nun hazırladığı bize aylık olarak yansıyan fiyat endeksleridir.
Bunlar TÜFE olarak veya ÜFE olarak tek rakam halinde açıklanmaz. Her birinde dört ayrı rakam vardır.
Örneğin TÜFE, bir önceki aya göre, önceki yılın sonuna göre, bir önceki yılın aynı ayına göre ve 12 aylık ortalamaya göre dört gurupta hesaplanır.
Keza ÜFE de aynı şekilde dört ayrı rakamdır. Yani ikisinin toplamı sekiz rakam. Peki sözleşmeye sadece TÜFE + ÜFE yazdığınızda karşımızdaki bu sekiz rakamın hangisini alacağız? Belli değil. İşte bunun için hesaplanamaz dedim. Bir sözleşme hükmünü uygulamak için hesaplanabilir olmalıdır.
Mesela yasal artış 12 aylık ortalama olarak geçer. TÜFE’nin de ÜFE’nin de 12 aylık ortalaması bellidir. Her ay ilan edilir.
Ama bu sekiz rakamdan hangisinin uygulanacağı belirsiz ise bu halde hesaplama da yapılamaz. Bazıları kendiliğinden bir kural koyarak her iki grubun 12 aylık ortalamasını almaktadır.
Şayet karşılıklı buna rıza gösteriliyor ise diyecek yok ama itiraz halinde ihtilaf çıkar. Makul bir hesaplama yapılamaz, o halde de yasal mevzuat uygulanmalıdır.