Fuarla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Bugün dünyadaki tüm dengelerin değiştiği bir sürecin içerisindeyiz.
Tüm bu belirsizliklere rağmen Yapı Fuarı gibi büyük etkinlikler bizlere böyle sisli havalarda, birbirimizden güç alabileceğimiz, birbirimize “göz” olabileceğimiz fırsatlar sunuyor. İlk günden itibaren fuara gösterilen yoğun ilgi bu anlamda hepimizi mutlu etti, umut verdi” dedi.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, bu yıl 44. kez düzenlenen Yapı Fuarı-Turkeybuild Istanbul’un sektörün gelişimi ve dünyaya tanıtımı açısından en köklü buluşmalardan biri olduğunu söyledi.
Yerli ve yabancı pazarların ihtiyacını anlayabilmek açısından fuarların çok önemli rolü olduğunun altını çizen Tayfun Küçükoğlu, “Pandemi döneminin izlerini silmeye çalıştığımız bir dönemde sektör olarak bir başka zorlu sınavla karşı karşıya kaldık.
Kurlardaki hareketlilik, maliyet artışları, enerji sıkıntısı, tedarik zorlukları derken şimdi de dünyadaki tüm dengeleri değiştiren savaşın etkileri altında işlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bugün inşaat malzemeleri sanayisinin üretiminde çok yüksek bir maliyet artışı söz konusu. Enerji ve yüksek maliyet konusu yıl boyunca hepimizin ilk gündemi olacak gibi görünüyor” dedi.
Türkiye inşaat malzemesi sanayisi olarak, 2021 yılını ihracat rekoru ve büyümeyle verimli şekilde kapattıklarını hatırlatan Tayfun Küçükoğlu, “Şimdi savaşın getirdiği yükler ve belirsizlikleri anlayıp önümüzü görmeye çalışıyoruz.
Tüm bu belirsizliklere rağmen Yapı Fuarı gibi büyük etkinlikler bizlere böyle sisli havalarda, birbirimizden güç alabileceğimiz, birbirimize “göz” olabileceğimiz fırsatlar sunuyor. İlk günden itibaren fuara gösterilen yoğun ilgi bu anlamda hepimizi mutlu etti, umut verdi” açıklamasını yaptı.
“Enerji, çevre ve sürdürülebilirlik konularına odaklanacağız”
Fuarın bu yıl odağının enerji, çevre ve sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çeken Tayfun Küçükoğlu, “Bunlar, Türkiye İMSAD olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz konular.
Ülkemizde hem sanayi hem de konut tarafında “Sıfır Enerji Binalar”, “Yeşil Bina”, “Sürdürülebilir Şehirler” uygulamalarına daha da odaklanacağımız bir dönem bizi bekliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın geçtiğimiz ay düzenlediği ve Türkiye İMSAD olarak yer aldığımız Türkiye'nin ilk İklim Şurası'nı, bu konudaki farkındalığı artırmak adına önemli buluyoruz.
Yaklaşık bir yıldır yürüttüğümüz “Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar” adlı AB projemizde, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda sektör olarak neler yapabileceğimizi enine boyuna değerlendirdik.
Ülkemizdeki toplam enerjinin yüzde 35’i konut ve hizmetlerde, yüzde 34’ü sanayide tüketilmektedir. Öte yandan günümüzde yapı sektörü, su kaynaklarının yüzde 16'sını kullanıyor. Şehirlerdeki hava kirliliğinin yüzde 23'ü, sera gazı üretiminin yüzde 50'si, su kirliliğinin yüzde 40'ı ve katı atığın yüzde 40'ı binaların sebep olduğu çevre sorunları olarak karşımıza çıkıyor. Sektör olarak böyle bir tablo karşısında nasıl iyileştirmeler yapabiliriz konusuna çok çalışıyoruz.” dedi.
Tayfun Küçükoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün teknolojik imkanlarımız ve üretim kapasitemizle, Avrupa’da öne çıkan ‘Sıfır Enerjili Evler’in ötesinde, değil enerji tüketen, enerjiyi üreten evler yapabiliriz. Sanayi ve konutlardaki su tüketimini, akıllı fabrika, akıllı bina, akıllı şehir uygulamaları ile kontrol altına alabiliriz.
Hiçbir su, atık değildir; tüm suları geri kazanabiliriz. Hem yenilenebilir enerji kaynaklarımız hem de bunları projelendirme imkanlarımızla gereken yeteneklere sahibiz. Türkiye İMSAD olarak doğaya verdiğimiz zararı hafifletmeye ve gezegenimizi iyileştirmeye yönelik tüm çalışmaları son derece önemsiyor ve destekliyoruz.”
Türkiye İMSAD’ın 4 gün boyunca ziyaretçilerini ağırladığı 44. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul’da buildingSMART Türkiye de standıyla yer alarak hem geçmiş hem de gelecekteki faaliyetlerini anlatma imkanı yakaladı.
Ayrıca Türkiye İMSAD’ın yerel irtibat noktası olarak yürütmekte olduğu “Erasmus For Young Entrepreneurs – Yeni Girişimciler için Erasmus Programı” ile ilgili detaylar Yapı Tech Garage Start-Up Zone'da paylaşıldı.