Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Kahramanmaraş merkezli 2 depremin ardından kulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ediyor.

Komisyonda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Hatay’da 90 bin hektarlık alanda 2017’de mikro bölgeleme çalışmasının yapıldığını, uygun olmayan alanların belirlendiğini belirterek, “Asi Nehri geçiyor içinden. Bunun yıllar içerisinde oluşturduğu alüvyon durum var. Sıvılaşma riski olabilecek alan da tarif ediliyor. Mikro bölgeleme etüt raporlarında tüm bunlara vurgu yapılmış. Yapılaşma için zemin iyileştirilmesinin yapılması gerektiği etüt raporlarında ifade edilmiştir” dedi.

‘18 kata izin vermiş’

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu’nun Hatay’ın İskenderun ilçesinde belirlenen alanlarda neden yapılaşmanın sürdüğünü sorması üzerine Kayapınar, “Bu yapılaşmalar zaten olmuş, rapor 2017’de ortaya konuldu” yanıtını verdi.

Bunun üzerine Eroğlu, “Hatay’da bu alanlara imar verilmemesi lazım” dedi. Türkiye’de planların geriden geldiğini, bunun büyük sıkıntı olduğunu kaydeden Eroğlu, “Artık bu yerlerde kati suretle yapılaşmaya müsaade etmememiz gerekiyor. İnşaat müsaadesi veren kim varsa bunları sorumlu tutmamız lazım.

Adamın bir tane teknisyeni var, yeni mezun olmuş, bir belde belediyesinde 18 katlı binaya ruhsat veriyor. Bu olmaması lazım. Bizim bu konularda tedbir almamız lazım” dedi.

Hatay’da yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binaların yoğun olarak bulunduğu alanlarda plan, proje, tasarım çalışmasının yürütüldüğünü bildiren Kayapınar da, “Belki bazı alanlar yapılaşmaya kapatılacak, kat sayıları düşecek, yoğunluk düşülecek, böyle tedbirleri bu planlama çalışmalarında ele alıyoruz” diye konuştu.

Konut ihaleleri

TOKİ Başkan Yardımcısı Vekili Dursun Baştürk ise deprem dolayısıyla ihtiyaç olarak tespit edilen 468 bin konut yapılmasının söz konusu olduğunu, bunun 68 bininin martta ihalesini tamamlamayı öngördüklerini belirtti.

İki ayda da 211 bin konutun ihale çalışmalarını tamamlamayı öngördüklerini kaydeden Baştürk, “Mayıs sonu itibarıyla da 240 binlerde konut imalatına başlamış olacağız” dedi.

TOKİ Arsa ve Konut Kura Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır? TOKİ Arsa ve Konut Kura Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Faylara bakılacak

TOKİ Toplu Konutları Projeleri ve Araştırma Dairesi Başkanı Ahmet Kutluğ Gayretli, fay hatlarına minimum 500 metre uzaklıktaki yerlere yerleşmeye çalıştıklarını, bu konuda Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fay haritasından yaralandıklarını söyledi.

Asi Nehri uyarısı

Veysel Eroğlu, TOKİ’ye Antakya için hatırlatmada bulundu: “Antakya asırlar öncesinden yıkılmış, tekrar kurulmuş, birtakım mozaikler ortaya çıkmış Asi Nehri kenarında. Bunları da dikkate alacağız, orayı SİT alanı ilan edeceğiz. O bakımdan oralarda herhangi bir yapılaşma olmamasını istiyoruz.”

Tapu kayıtları sistemde

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İnan da milletvekillerin “Deprem sırasında evraklar göçük altında kaldı, belgeleri ne yaptınız?” sorusuna, “Sistemsel olarak Türkiye Tapu’ya geçeceğimiz için hem tapu kayıtları hem de kadastro kayıtları sitemde var” yanıtını verdi. İnan, Hatay’da konut satışlarına onay vermediklerini söyledi. Süreç içinde güvenli olduğu belirlenen satışların yapılabileceğini kaydetti.

162 belediye etkilendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdür Yardımcısı Emrullah Töremen, depremden toplam 162 belediyenin etkilendiğini vurgulayarak “66 belediyeden şu anda dönüş oldu. Yaklaşık 6.2 milyarlık bir hasar tespiti söz konusu. 12 belediye, hasarlarının olmadığını bildirdi” bilgisini aktardı.

Editör: Emlak Zirvesi