Yerleşik yabancıların konut alması Türklerin kiralık ev bulamamasının önüne engel olarak çıktı. Öte yandan Antalya'da kiracı ve ev sahibi anlaşmazlığı konut sahibi Alman, İngiliz, Rus ve Belçikalılar ile Türk kiracıları arasında yaşanıyor.
Konut alan yerleşik yabancılar evin kirasını, elektrik ve su parasını ödemeyen Türk kiracılarla mahkemelik olmaya başladı. Çaresiz kalanlar ise evlerini satılığa çıkardılar.
Rusların ev kiralaması nedeniyle Antalya'da son bir yıl içinde ev kiraları yüzde 300 oranında arttı. Kira artışlarında yüzde 25 zam oranı sadece lafta kaldı.
Normal ve piyasa şartlarında en fazla yüzde 25 kira zammı yapılması sözünün geçerliliği bulunmuyor. Adliyelerde kira artışına bağlı ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlığa bağlı dava dosyalarında büyük oranda artış olduğu belirtiliyor.
TÜRK KİRACI, KİRA, SU VE ELEKTRİĞİ ÖDEMİYOR
Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu(AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, kiracı ev sahibi arasındaki sorunların adliyelerin işini hafifletmek için uzlaşma kapsamında çözüme kavuşturmayı hedeflendiğini söyledi.
AHİP Başkanı Mücahit Gündoğdu, ''Antalya da gayrimenkul sahibi ve konut sahibi olan yerleşik yabancıların yaşanan sorunların başında konut sahibi Rus, Alman, İngiliz ve Belçikalı yerleşik yabancının Türk kiracısına verdiği evinin kirasını doğru düzgün alamaması, kirayı eksik ödemesi, çoğu zaman ev sahibini ben burada asilim sen ise yabancısın kirayı benden çok zor alırsın diye tehdit ediyorlar.
Kiracının elektrik, doğalgaz, su ve internet ücretlerini doğru dürüst ödemediği ve kaçak elektrik kullanması gibi olaylar çok yaşanıyor.
YABANCI EVİNİ TÜRK’E VERMİYOR
Gündoğdu, Konut sahibi Rus, Alman, Belçikalı, İngiliz evini Türk kiracıya vermek istemediğini belirterek şunları anlattı:
“Bunun gibi mülkiyet ve konut sahibi yerleşik yabancı olan kiracısı Türk olupta kirasını ödemeyen bunun yanında doğalgazını, su ve elektrik faturasını ödemeyen 50'nin üzerinde yargıya intikal etmiş dava var.
Bir İngiliz müvekkilim Antalya Side'deki bir dairesini Türk'e kiraya vermiş ve 3 yıl kira vermemiş sonunda bir gece tüm eşyalarını toplayıp elektrik, su ve internet borcunu ödemeden kaçmış gitmiş.
Elektriğin daha önce borcunu ödemediği için kesilmiş, kaçak elektrik kullandığı için yüklü miktarda elektrik borcu konut sahibine geliyor.”