YeniÇag Gazetesi'nde yer alan habere göre, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, emlakçılara Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satması için Ticaret Bakanlığı tarafından devlet desteği verilecek.

Karara göre Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunması için bu giderlerinin yüzde 50'si oranında, yıllık en fazla 600 bin lira tutarında destek verilecek.

Erişilebilir Konut Çalıştayı’nda Sektörün Yatırımcıları Söz Aldı Erişilebilir Konut Çalıştayı’nda Sektörün Yatırımcıları Söz Aldı

Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon lira olacak. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720 bin lira tutarında destek verilecek.

Yıllık 1.8 milyon liraya kadar reklam ve tanıtım giderleri desteği verilecek.

Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin liraya kadar destek sağlanacak.

Film ve dizilerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600 bin lira destek sağlanacak.

Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin lira olacak.

Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon lira olacak.

Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hizmet ihracatının artırılması amacıyla kapsamlı bir "hizmet ihracatı destek program paketi" oluşturulurken desteklerden yararlanacak sektör sayısı artırıldı ve yeni destek unsurları tanımlandı.

Karar kapsamında, "sağlık turizmi, film/dizi ve eğitim" sektörlerine ek olarak "kültürel hizmetler, yaratıcı endüstriler, spor turizmi, fuarcılık, gayrimenkul, lojistik, yönetim danışmanlığı, yeşil hizmetler ve diğer hizmet sektörleri" de destek kapsamına alındı.

İlk defa destek kapsamına dahil edilen gayrimenkul, fuarcılık, yeşil hizmetler, spor turizmi ve diğer hizmetler sektörlerine önceki dönemde uygulama tecrübesi olan destek unsurlarına ek olarak ilk defa yürürlüğe alınan ve sektörlere özgü şekilde tasarlanan desteklerden yararlanmaları sağlanacak.

Ticaret Bakanlığı'nın gayrimenkul hizmetlerine vereceği desteklerle ilgili açıklamada;

"Bireysel katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak düzenlenen bakanlık tarafından belirlenen, fuar kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere münferit katılımları,

Milli katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak milli katılım organizatörü veya işbirliği kuruluşu organizasyonunda düzenlenen ve bakanlık tarafından belirlenen fuar, kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere toplu katılımları

Milli katılım organizatörü; Bakanlık tarafından milli katılım etkinliği gerçekleştirme yetkisi verilen şirket ya da kuruluşları

Yararlanıcı: Yabancıya yönelik olmak üzere: konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye'de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşları ifade eder" ifadelerine yer verildi.

Konut Satışlarını Nasıl Etkiler?

Yabancılara gayrimenkul satışlarının desteklenmesinin konut fiyatlarını artıracağı endişesi piyasayı hareketlendirdi.

Son 10 yıl içerisinde Türkiye'nin aldığı yoğun göç nedeniyle konut fiyatları adeta tavan yaptı.

Özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı illerde yüzde 100'ü bulan kira ve konut fiyatları vatandaşın omzuna yük oldu.

İşsizlik ve düşük maaş çıkmazı arasına mahkum edilen geçlerin ise ne ev ne araba hayali kaldı.

Türkiye'de konut satışları martta yüzde 20,6 artarak 134 bin 170'e çıktı. Yabancılar geçen ay 5 bin 567 konut aldı.

Yabancıya konut satışı ilk çeyrekte ise yüzde 45 artışla 14 bin 344'e yükseldi. Böylece hem mart hem de ilk çeyrek itibarıyla yabancı konut satışında rekor yaşandı.

Artan maliyetlerle birlikte konutta üretim azalıyor. Arz açığı artarken yatırımcı ve yabancı talebinin artması ise fiyatların artmasına neden oluyor.

Editör: Emlak Zirvesi