Yaklaşık 10 kişilik bir ekip tarafından 7 ayda tamamlanan seccade, ilk kez 2018 yılında Ayasofya’da sergilendi. Sergilendiği ilk günden itibaren yoğun ilgi gören seccade, kullanılan üretim tekniği açısından dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyor. 

Baharın Tazeliği Yaşam Alanlarında Baharın Tazeliği Yaşam Alanlarında

Seccadenin tasarımcısı Aysel Ergül yaptığı açıklamada “Seccademiz kullanılan teknik ve verilen emek açısından çok özel bir eser. Normalde seccade, kumaş dokuma ile yapılır; ancak biz bu seccadeyi cam mozaik ile yaptık. Yüzde 50’den fazlası altın olmak üzere 80 binin üzerinde parça, tek tek yapıştırılarak büyük bir emek ile yapıldı. Yurt dışında da halı şeklinde yapılmış mozaikler var; fakat onlar tamamen zemine döşemeli oluyor. Bu, hareketli bir obje; duvara da asabilirsiniz, katlayabilirsiniz, kıvırabilirsiniz de.” dedi. Ergül, sözlerine şöyle devam etti:

“En kıymetli şey ise seccadenin üzerindeki motiflerin anlamları. O anlamlar, herkesi başka bir yere götürüyor. Seccadenin alt köşesindeki koruyucu tılsım motifi, kişiler namaz kılarken dış etkenlerden etkilenmesin diye yer alıyor. Mihrabın nişinde bulunan hayat ağacı motifi ise cennetin kapısını ve sonsuz yaşamı sembolize ediyor. Dünya mozaiklerinde başka ülkelerin halısı gösterilirken biz de yaptık diyebilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Biz Türklerde dokumacılık çok önemli bir yere sahip. Bizler bu değerleri terk etmemeliyiz.”

Galeri Birimza’nın kurucusu Sabri Kalender ise “İkindiyi Beklerken” ile ilgili olarak “Böylesine kıymetli bir eseri sergilemek bizim için heyecan ve gurur verici. Çok özel insanları ağırladığımız bir yer burası.    Eserin, Ayasofya’nın ardından bir dekorasyon merkezi olan Skyland HOM’da sergileniyor olmasından büyük mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Emlak Zirvesi