2017 tarihinde bir ev kiraladım, sözleşmemiz bir yıllıktı. Ancak ben oturmaya devam ediyorum.
Bu tarihlerde kiralardaki oynama nedeni ile ev sahibim ile geçen mayıs ayında kiraya zam konusunda anlaştık ve anlaştığımız rakam kadar zam yaptık.
Önümüzdeki mayısta tekrar konuşuruz demiştik ama şimdi kiralara yüzde 25 zam yapılacağı hükmü çıktı.
Ben buna uygun zam yaparsam ev sahibim sizin muhtelif yazılarınızda belirttiğiniz 10 senelik süreye göre sözleşmem devam eder mi? Yoksa ev sahibine bir fesih hakkı verir mi?
Önce geçmiş yazılarım hakkında kısa bir bilgi vereyim zira okuyucum bazı şeyleri yanlış anlamış, bu tereddüdünü gidereyim.
Kiraya verene on yıllık uzama süresi sonunda tahliyeyi talep hakkı veren yasa hükmü, her kira sözleşmesinin on yılın sonunda biteceği anlamına gelmiyor.
Yazılarımda verdiğim örneklere bakılırsa, diyorum ki on yıl için bakılacak süre sözleşmenin uzamış olduğu süredir. Yani sözleşme bir yıllık yapıldı ise bu bir yıl on yıllık hesaba girmez.
Bir yılın sonunda kira sözleşmesi yasal olarak birer yıl, birer yıl uzar ya işte on yıl bu sürelerin toplamıdır.
Buna bir de sözleşmedeki süreyi katarsanız, bir yıllık kira sözleşmesinde tahliye nedeni yapılacak süre 11 yıl olur.
Kira sözleşmesi beş yıllık yapıldı ise bu sürelerin toplamı onbeş yıldır. Ancak bu sürenin sonu, kiracının hemen tahliyesi anlamına da değil.
Ancak kiraya verenin tahliye talepli dava açması imkanı tanıyor o kadar. Kiraya veren dava açmadığı sürece sözleşmeler birer yıl olarak uzayarak devam edecek.
Okuyucumun durumuna gelince kendisinin sözleşmesi zaten 2017 yılında yapılmış ve bir yıllık, demek ki 2018 yılından itibaren birer yıl uzadı.
O halde 2028 yılına kadar bu madde hükmü kendisi için uygulanamayacak. Kira zammına gelince, evet bu yıl temmuzun 1’ine kadar kira yılı yenilenecek olan mesken kiracılarının yapacağı kira zammı yüzde 25. Bu zam yapıldığı takdirde kiraya veren dava açsa bile hakim bunun üzerinde bir zam kararı vermeyecek.
Bu husus da bir tahliye nedeni olmayacak. Sorulan bir husus daha var. Beş seneyi aşan kira ilişkisinde de bu kural uygulanacak, zira Borçlar Kanunumuza eklenen bir geçici madde ile getirilen bu zam sınırlamasında beş yıllık bir istisnadan söz edilmiyor, tüm kiraların kapsandığı bir cümle kuruluyor. Yani okuyucumun yüzde 25 zam yapması yasal bir hak ve tahliye nedeni değil.