Site yönetimlerinin müteahhit firmalar ve onların belirledikleri yönetimler olduğundan neredeyse kira fiyatlarına yakın aidat tutarları belirlendi.

Her gün farklılık gösteren aidat fiyatlarının nasıl belirlendiği merak konusu olurken ev sahiplerinin hakları araştırılmaya başlandı. İşte aidatın nasıl hesaplandığına ilişkin bilgiler haberimizde yer almaktadır.

AİDAT NASIL BELİRLENİR?

Aidat fiyatları belirlenirken ele alınan 634 sayılı kat malikleri kanununa bakılarak bazı giderlerin kat sahiplerine eşit olarak paylaştırılması ve arsa payı oranında aidata eklenmesi kararı verildi.

Kanunun 20. maddesine bakılarak genel giderler tüm kat sahiplerini eşit olarak verilirken ana gayrimenkulün sigorta primlerine bütün olarak bakım, koruma, onarım giderleriyle beraber yönetici aylığı giderleri eklenir.

Aidat fiyatları belirlenirken kat maliklerinin arsa payı ve kat sahiplerine yarıdan fazlasıyla toplanmasıyla beraber oy çokluğuyla karara kılınır.

Ev Sahibi Yüzde 25'ten Yüksek Kira Artışı Yapabilir mi? Ev Sahibi Yüzde 25'ten Yüksek Kira Artışı Yapabilir mi?

İTİRAZ HAKKI

Kat sahiplerinin toplantıya katılmadığı durumlarda Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak aidat itirazlarında bulunabilirler. Toplantıya katılarak olumsuz oy verenler ise toplantı tarihiyle beraber bir ay içerisinde dava açma hakkına sahiptir.

SİTE YÖNETİMİ FAHİŞ ZAM YAPILIR MI?

Aidat belirlenmesinde sınır söz konusu değildir. Kat sahiplerini 20. maddesine bakılarak payına düşen gider ve avans borçları üzerinde ki gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerinin birinde kira fiyatıyla oturma hakkına ya da nedeni fark etmeden devamlı şekilde yararlanan kişiler müteselsilden sorumlu olarak tutulur.

Ev sahibi ile kiracı arasındaki kira sözleşmesinde aidatın ödenmesinden kiracının sorumlu olduğuna dair düzenleme bulunması halinde ev sahibi kanun gereği ödemek zorunda kaldığı aidat miktarı kadar kiracıya rücu edebilir.

Editör: Emlak Zirvesi