Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre;
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir.
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
Elektronik aletlerin ve müzik aletlerinin sesi yalnızca odada duyulacak seviyede açılmalıdır.
Gürültü Yapan Komşu Nasıl Şikayet Edilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 18. maddesine göre, “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”
Kat Mülkiyeti Kanunu, hem kiralık daire sakinleri için hem de ev sahipleri için geçerlidir. Her apartmanda belli gürültü yasağı mevcuttur.
Gürültü yapan komşuları sözlü olarak uyarmakla başlayabilirsiniz. Komşunuzun gürültüsü tahammül edilemeyecek bir hale ulaştıysa zabıtaya veya karakola şikayette bulunabilirsiniz.
Ancak bu kurumlara başvurmadan önce komşunuz ile saygı çerçevesi içerisinde konuşmanız, gerekirse apartman yöneticisine bildirmeniz gürültü sorununu kibar ve daha kolay bir şekilde çözmenizi sağlayabilir.
Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?
Tüm uyarılara rağmen komşunuz ile bir çözüme ulaşamadıysanız gürültü şikayeti için zabıtaya veya karakola başvurarak idari para cezasına çarptırılmasının önünü açabilirsiniz.
Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için (2022 için) ceza miktarı 2 bin 171 lira, ulaşım araçları için 6 bin 555 lira, iş yerleri ve atölyeler için 21 bin 903 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 65 bin 750 liraolacak.
Bina Dışı, Komşulardan Gelen Gürültüler için Ne Yapılmalı?
Şikayet bina dışından geliyorsa bu durum kat mülkiyeti mevzuatını ilgilendirmiyor. Yani Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde bir talepte bulunmak mümkün eğil.
Kat mülkiyeti dışında, Medeni Kanun’da şöyle diyor:
“Herkes taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetlerini sürdürürken komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle taşınmazın durumu, niteliği ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.” İşte rahatsızlığınızı giderecek yasal düzenleme bu.
Ancak bunu yerine getirmek için çözüm kapıyı çalıp binanın yasa dışı eklentisini yıkmak değil, bu taleple dava açmaktır.
Dairede Tadilat Ne Zaman Yapılır?
Apartman tadilatı ile muradınız bağımsız bölümdeki bir tadilat ise ortak yerlerden olmamak koşuluyla bağımsız bölümlerin iç mekânlarında ana binanın statiğini bozmayacak tadilatlar diğer kat maliklerinin onayı aranmaksızın her zaman yapılabilir.
Kat malikleri kurulunca dairelerdeki tadilatların belirli tarihler arasında yapılmasına ilişkin kararların hukuki dayanağı yoktur. Bu konuda karar alınmış olsa da bağımsız bölüm maliklerini bağlamaz. Böyle bir karar mülkiyet hakkının kullanımını sınırlama anlamını taşır.
Bağımsız bölüm malikleri, yukarıdaki sınırlamalara uymak kaydıyla ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde gösterilen saatler dahilinde dairelerinde diğer bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız etmemek kaydıyla tadilat yapabilirler.
Apartmanlarda tadilatların hafta içi 8.30 - 17.30, hafta sonu 11.00 - 17.30 arasında yapılması gerekir.
Ancak, bu saatler arasındaki tadilatlar esnasında da diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde gürültü yapılmaması yasal bir yükümlülüktür.
Uyarıya rağmen diğer komşuları rahatsız edecek şekilde gürültü yapılması halinde öncelikle kolluğa ve belediyeye başvurulur.
Şikâyet halinde Gürültü Yönetmeliği hükümlerine ve Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesi çerçevesinde idari para cezası verilmesi mümkündür.
Rahatsız edici davranışların devam etmesi halinde sulh hukuk mahkemesinden rahatsız edici davranışın önlenmesi yönünde karar istenebilir.
Mahkemece, durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak gürültünün önlenmesi için tedbir kararı verilebilir.”