Müteahhitin yapmış bulunduğu bir inşaattan daire satın aldım. Müteahhit dört blok yapacakmış, bir blok yapmış. Toprak sahibi ile mahkemelik olmuşlar.
Mahkeme bizim satın aldığımız dairelerin tapusunu da iptal etmiş. İhtilaf toprak sahibi ile müteahhit arasındayken bizim günahımız ne?
Okuyucumun bir noktada mantığına hak vermek lazım yani gerçekten ihtilaf toprak sahibi ile müteahhit arasında bu tamam.
Ancak hukukta bir de kural var, müteahhitin alacağı dairelere hak kazanması için toprak sahipleri ile yapmış bulunduğu sözleşmede yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi gerekir ki kendisine düşecek dairelere hak kazansın.
Müteahhitler ise inşaatı sürdürebilmek ve para temin edebilmek için inşaat daha yarımken daireleri satma yoluna gitmektedirler.
Ancak daireleri hukuken satabilmeleri için de önce bu daireleri hak etmeleri lazımdır. Okuyucumun anlattığı olayda ise müteahhit daha daireleri hak etmeden satış yapmıştır.
Mahkeme de bu durumda müteahhitin bu daireleri hak etmediğine karar verdiğinde müteahhitin sattığı dairelerin de arsa sahiplerinin malı olduğu tespit olunur.
Ne yazık ki müteahhitten daire alanlar da zarara uğrar. Gördüğüm kadarı ile okuyucumun durumu budur.
Okuyucumun sitemi var. Doğrusu sitemine hak vermemek mümkün değil. Konu o kadar teknik ki sade vatandaş bir daire alacakken bu kadar ince hukuki mevzuatı incelemek imkanına sahip olamaz ama burada arsa sahiplerinin de haklarının korunması gerekeceğinden, benim her zaman hatırlattığım bir hususa dikkat çekmek isterim.
Her hukuki girişimde özellikle büyük bedellerin söz konusu olduğu olaylarda mutlaka bir bilene danışarak bu işlemi gerçekleştirmek küçük bedeller ödeyerek büyük zararlardan vatandaşı korur.