Kirada oturduğum evin sahibi bana baskı uyguluyor ve evden çıkmamı istiyor. Oysa kira sözleşmem 2024’e kadar devam ediyor. Bir başka dairesinde oturan kiracıya da baskı uyguladığı için, kiracı evi yaktı, sonra çıktı. Ama bu yangın nedeni ile benim dairenin tavanı delindi ve yağmurda evimi su basıyor. Ev sahibi kasten ilgilenmiyor. Ben ise kiramı ödemeye devam ediyorum. Mahkemeye başvurdum tespit istiyorum. Tespit yapıldıktan sonra ödediğim kiraları geri isteyebilir miyim? 

Geçen gün bir yazımda “Dur bakalım daha neler göreceğiz” diyerek kiracı-kiralayan ilişkilerindeki inanılmaz girişimlerden söz edip hukuki yanıt vermiştim. İşte onlardan biri. Şimdi eline raporu alınca görülecek ki dairede hasar var. Kira ilişkisindeki kurallardan biri de kiraya verenin, kiralananı kullanmaya müsait biçimde muhafaza etme mecburiyetidir.

Bu kurala göre de okuyucumun dairesinin çatısını hemen yaptırmak zorundadır. Ancak buna yanaşmamış. Bu halde okuyucum, kendi tedbirini alacak ve bunu kiralara mahsup edecek. Yani onarım için yaptığı masraf karşılanana kadar kirasını ödemeyecek ama durumu da ev sahibine bildirecek. Peki ıslanıp hasara uğrayan eşyası için ne yapacak?

Günlük Kiralanan Evler Nasıl Şikayet Edilir? Günlük Kiralanan Evler Nasıl Şikayet Edilir?

Bunların da tespitini yaptırıp, ev sahibinden tazminini isteyecek. Çünki kural burada da geçerli, ev sahibi kullanmaya elverişli biçimde daireyi muhafaza etmediği için hasardan sorumlu olacak. Sorumluluğu tespit edildikten sonra bu defa kira alacaklarına haciz tatbik edip onu da ödeyeceği kiradan karşılayacak.

Editör: Emlak Zirvesi