Oturduğum binanın altında bir işyeri var. Sattığı ürünlerin soğutulması için gerekli sistemi binanın ön cephesine monte etti ve bu sistemin motor gürültüsü bizi çok rahatsız ediyor.

Kira Gelirlerine Denetim Süreci Hızlandı Kira Gelirlerine Denetim Süreci Hızlandı

Kendisine şikayetimizi bildirdiğimizde izin verilen desibeli geçmediğini söylüyor. Bu görültüyü önleyemeyecek miyiz? 

Binalardaki mevcut gürültü konusunda çok değişik şeyler söylenebilir. Bunları açıkladıktan sonra en son bir cümle ile fikrimi belirteceğim. Önce gürültünün insanlarda ne etki yaptığına dair bir cetvel vereyim.

Gürültü şayet 30-65 arası desibel ise rahatsızlık; uyku bozukluğu, 65-90 desibel solunum rahatsızlığı kalp çarpıntısı, 90-120 desibel vücut sistem bozukluğu ve baş ağrısı, 120-140 desibel kulak hasarı ve hatta 140 üstü sağırlık yapabilir.

Gürültü insan vücudunda bu kadar etkilidir. Bizde gürültü çeşitli hukuk kaynaklarında yer alır. Bunlardan biri Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’dir.

Buna göre; konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlenmiştir.

Bina içi ve dışı dahil olmak üzere konut alanlarında ve diğer gürültüye duyarlı alanlarda mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı veya benzeri araçların 19.00 - 07.00 saatleri arasında çalıştırılması veya çalıştırılmasına izin verilmesi yasaktır.

Bu yönetmeliğin yetki alanı içerisinde yer alan gürültü kaynakları bazında yaşanan sorunlar nedeniyle oluşan şikayetlerin değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslara uyulur:

Gürültü/titreşim konulu şikayet, belediye sınırları içerisinde belediyeye, belediye sınırları dışında ilin en büyük mülki amirine intikal ettirilir.

Bu yolla tüm konuları detaylı bir şekilde açıklayan durum tespit raporu hazırlanır.

Raporda yapılan değerlendirmeler doğrultusunda bu yönetmelikte verilen sınır değerlerin aşılması halinde gerekli tedbirlerin alınması istenir. Alınacak tedbirin özelliğine bağlı olarak en az bir ay süre verilir.

Bunun dışında bir de Kabahatler Kanunu var, bu kanunun 36 ve 37’nci maddeleri konu ile ilgilidir. Buna göre başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 277 lira idari para cezası verilir. Bunu ticari işletme yapmışsa 5 bin 990 ile 30 bin lira arasında ceza kesilir.

Bunların dışında Kat Mülkiyeti Kanunu’yla da (madde 18) düzenleme söz konusu. Buna göre gürültü yapma hali önlenmelidir. Önlenmesi için dava açılabilir.

Şimdi kendi fikrim: Evinizin bazı bölümlerinde belli desibele kadar gürültü mazur görülür mü? Hayır, görülmemeli. Zira herkes meskeninde tam bir huzur içinde oturmalı, yatmalı, uyumalı.

En küçük vızıltı bile sabaha kadar devam ettiğinde insanı aşırı rahatsız eder. Dolayısıyla bu imkan birilerine tanınmamalıdır. Yani gürültü sıfır olmalıdır ki insanlar evlerinde huzur içinde otursun, yaşasın.

Editör: Emlak Zirvesi