İTO Haber'de yer alan habere göre, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’da kentsel dönüşümde sürekli konutların konuşulduğunu, sanayi siteleri ve ticari çarşıların ihmal edildiğini söyledi.

Avdagiç, Katar’da katıldığı Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı’nda (Cityscape Qatar 2022) gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul’da yaklaşık 900 bin işletme bulunduğunu belirterek, “900 bin işletmenin, işyerlerinin en az 4’te üçünün, yani 675 bininin yenilenmesi lazım” mesajını verdi.

İŞYERİ DÖNÜŞÜMÜNE TEŞVİK

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, basın mensuplarına, İstanbul’daki işyerlerinin yaşadığı sorunlarla ilgili çözüm önerilerini anlattı:

“Kentsel dönüşümde hep konut konuşuluyor. Deprem anında evlerde olunacağı düşünülüyor” diyen Avdagiç, sözlerine şöyle devam etti: “Halbuki burada çok hızlı bir şekilde sanayi çarşılarının, iş merkezlerinin, fabrikaların dönüşümünü de radarımıza almamız lazım. Onu hiç konuşmuyoruz veya çok az konuşuyoruz.

Maalesef, konut dönüşümüyle ilgili teşviklerin çoğu işyeri dönüşümlerinde yok. Bu işyerlerinin dönüşümü için teşviklerin yerinde olacağını düşünüyoruz. Burada tabii ki insan canının parasal bir karşılığı yok, ancak ekonomik anlamda bir beka sorunu olmaması için İstanbul çok önemli.”

MEVZUAT KOLAYLIĞI

İstanbul’un ekonomik açıdan gücüne işaret eden Avdagiç, kentteki firmaların ayakta kalmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Avdagiç, işyerlerinin dönüşümü için ne gibi teşvikler istenildiği sorusu üzerine ise “İşyerlerinin dönüşüm konusunda asla bir kaynak beklentisi yok.

Sadece mevzuatla ilgili kamuya karşı olan mükellefiyetlerin daha makul bir noktaya çekilmesini, süreçlerin daha hızlı ve masrafsız veya daha az bedelli hale getirilmesini istiyoruz. Şirketler burada ‘bize para verin’ demiyor. Bu süreci yaparken ayağımızdaki prangaların azaltılmasını istiyoruz” diye konuştu.

ADA BAZLI PROJELER

İTO Başkanı Avdagiç, belediyelere, “kentsel dönüşümde işlemlerin hızlandırılması’ çağrısında bulunarak, şunları kaydetti: “Kentsel dönüşümde birkaç kurumun koordineli çalışması var.

Bu koordinasyonun sağlanması konusunda iyi yürüyen konular var, hızlandırılması ve üzerinde çalışması gereken konular var. İstanbul ölçeğinde baktığınız zaman kentsel dönüşüm konusunda iyi bir yerde değiliz. İstanbul’da dönüştürülmesi gereken çok bina var.

Bahçelievler'de 1999 öncesinde yapılan binaların yüzde 35'i yenilendi Bahçelievler'de 1999 öncesinde yapılan binaların yüzde 35'i yenilendi

Maalesef bunları dönüştürme oranı henüz beklentileri karşılamaktan çok uzak. İstanbul’da 1999’dan önce yapılan tüm binaların gözden geçirilmesi lazım.

Belediyelerin, TOKİ ve benzeri kurumlarla devreye girmesi ve ada bazlı projeler üretilmesi, bunları belki müteahhitlere parça parça ya da toplu olarak dağıtması dönüşümü hızlandıracaktır. Bazı belediyelerimizin bu noktada başarılı çalışmaları var. Bunu 39 ilçeye yaymalıyız.”

Avdagiç, ada bazlı projenin ekonomik ve zaman anlamında sağlayacağı katkılara işaret etti.

İSTANBUL’UN ÜRETİM GÜCÜNÜ YOK SAYAMAZSINIZ

Şekib Avdagiç, şehir içinde bazı küçük sanayi siteleri için belediyelerin olumsuz bir tavrı olduğunu belirterek, “Bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Herkesin ihtiyacını kendi semtinde çözmesi kaynak tasarrufu sağlayacak” dedi.

Bu sanayi sitelerinin yenilenerek işlevine devam etmesi gerektiğinin altını çizen Avdagiç, şunları söyledi: “İstanbul’a sadece kültür-sanat, turizmi şehri diyemeyiz. Bakanlık, Türkiye’de üretilen 4 bin ürünün nerede üretildiğini açıkladı.

İstanbul bunların yaklaşık yarısında birinci ya da ikinci. İstanbul’un üretim gücünü yok sayamazsınız. ‘İstanbul’a sıfır yatırım yapılsın’ demiyoruz ama özel teşvik istiyoruz. Üreticilerin mevcut tesislerini modernize etmesi, Yeşil Mutabakat’a ve teknolojik altyapıya geçiş için imkan verelim.”

Editör: Emlak Zirvesi