Hudut Gazetesi'nden Olgay Güler'in Yazısı...
Türkiye genelinde artan konut fiyatlarıyla birlikte kiralar da fahiş fiyatlarda artış görünce ev sahipleriyle kiracıların arası her geçen gün açılıyor.
Ev sahipleri, emsallerinin iki katı artış yaptığı kiraya, kendileri de aynı oranda artış yapmak isteyince kiracı ile arasında anlaşmazlık oluşuyor.
Bazı ev sahipleri, ya kirayı yüzde 100 oranında arttırıyor, ya da başkasına kiraya vereceğini söyleyip mevcut kiracıdan evi boşaltmasını istiyor.
Devletin verdiği güncel net artış oranının yüzde 25 olduğunu hatırlatan Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, bunun üzerinde ev sahibinin artış yapamayacağını hatırlattı.
'BİR SÜRÜ KİRA TESPİT DAVASI GELİYOR'
Kiraların şu anda fahiş rakamlara ulaştığını belirten Feda, "Kiralar şu anda çok fahiş rakamlar. Dernek başkanı olduğumuzdan mahkemeden bir sürü kira tespit davaları da bize geliyor.
Bu davaların sonuçlarında biz dahi dernek olarak fiyat verirken ikilemde kalıyoruz. Çünkü rakamlar çok arttı. Bir kişinin 5 bin liraya vermiş olduğu bir eve 8-10 bin lira verdiği zaman emsal oluşturuyor.
Oluşturduğunda diğer ev sahipleri de bunu emsal görerek kendi evlerinin de o rakamlara gideceğini zannediyorlar, o rakamlar üzerinden kira istemeye başlıyorlar.
Evler de yaşına, oda büyüklüğüne, mevkisine göre ayrılmakta, kiralar bölgeseldir. Göletteki kirayla, Kıyık ve Karaağaç'taki kiralar bir olmaz.
Arz talep meselesi olayından bahsediyorum. 3+1 evin göletteki kirası 6-7 bin lira bahsedilirken, Kıyık'ta, Karaağaç'ta, Yıldırım'da aynı rakamlara veremezsiniz. Burada yöresel ve mevki olarak da kiraların belirlenmesi gerekiyor" dedi.
'EVİ BOŞALT DEMESİ İÇİN SEBEP SUNMALI'
Kişinin, kira kontratı olmasa bile fatura veya bankaya yatırılan kiranın emsal oluşturabileceğini söyleyen Feda, "Bir kontratımız olmasa dahi eğer elektrik ve su aboneliği evde oturan şahsın adına kayıtlı ise sizin o evde oturduğunuzu ispatlıyor.
Bankaya yatırdığınız kira da emsal oluşturuyor. Devletin vermiş olduğu yüzde 25 artışı yaptığınızda burada oturma hakkına sahipsiniz.
Ancak mal sahibi sizi yine çıkartmak istiyorsa size noterden bir ihtarname göndermesi gerekiyor. Benim evimi boşalt diye ama bir sebep sunması gerekiyor.
O sebebe uymuyorsa 2 yıl evini kiraya veremez. Yüzde 25 artıştan fazla zam yapamazsınız şuan. Devletin vermiş olduğu güncel net artıştır.
2023 yılının 7'inci ayına kadar da devam edecektir. 5 yıldan uzun aynı kiracı evinizde oturuyorsa güncel kira konusunda başvuru yapabilirsiniz. Mahkeme o konuda size yardımcı oluyor" diye konuştu.