Denge Gazetesi'nden Metehan Öndaş'ın haberine göre, yaptığı açıklamada,son günlerin en çok konuşulan konusunun "Ev fiyatları düşecek mi?", "Kiralar düşecek mi?" olduğunu belirten Gülçiçek, "Şunu baştan söylemek isterim ki; ne ev fiyatları düşecek ne de yükselen kiralar.
Bunların birkaç nedeni var. Nüfusun artışı, mülteci akını, boşananlar, tayin olanlar ve üniversitelerin açılmasıyla oluşan hareket olunca, Türkiye'de yılda ortalama 750 bin konuta ihtiyaç var. Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız" dedi.
ELDEKİ KONUT DURUMU NE?
Eldeki konut durumunun ne olduğunu soran Gülçiçek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Pandemide üretim nerede ise durma noktasına geldi. Bu durum iki yıla yakın sürdü. Adından devletin başlatmış olduğu, çok cazip kredi kampanyaları ile eldeki stok bitti.
Yeni üretimde olmayınca konut açığı ortaya çıktı. Bunun bir başka nedeni de pandemi sonrası inşaat maliyetlerini yüzde 300'lerin üzerinde artması. Birde döviz kurunun yükselmesinden dolayı konut üreticileri önünü göremez oldu. Konut üretimini durma noktasına getirdiler.
Durum böyle olunca talep artmaya devam etti. Talep artışı ve inşaat malzemesi artışı ve dövizdeki devalüasyon bir araya gelince, konutta inanılmaz fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık. "Kalınca ne yapabiliriz?" derdine düştük. Süreç buna doğru ilerlerken tedbir almak lazımdı."
KİMSE BOŞ HAYAL KURMASIN
Vatandaşın Toki'nin yapacağı konutlardan umutlu olduğunu vurgulayan Gülçiçek, "Şimdi Toki'nin yapacağı konuta umutlar bağlanmış durumda. Toki yapacak, piyasada fiyatlar düşecek. Toki'nin tek başına yapacağı konut hamlesi piyasalardaki fiyatları düşürmeye yetmez. Kimse boş hayal kurmasın.
Çünkü talep fazla, özel sektörü de işin içine çekmek, onlara da fırsatlar sunmak ve üretimi teşvik ederek, birlikte bir hareket başlatılırsa bir nebze bu soruna çare olunur. Yoksa sorun kartopu gibi büyümeye devam edecek" ifadelerine verdi.
KİRALIK TALEBİ İNANILMAZ
Kiralarda durumun daha vahim olduğunu dile getiren Gülçiçek, kiralık talebinin inanılmaz boyutta olduğunu söyledi. Gülçiçek, bir kiralık daireye yüzlerce talep olduğunu belirterek, "Böyle olunca kiralayan daha fazla paraya vermek için çalışıyor. Hal böyle olunca yukarı doğru gidiyor.
Birde kiraya veren açısından "Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir piyasada kaça kiraya verirsem vereyim, 3 ay sonra para eriyor" düşüncesi hasıl olduğunda, verebildiği kadar yüksek fiyattan vermeye çalışıyor.
İşin özü; ne kira fiyatları ne de konut fiyatlarında bir düşüş mümkün görünmüyor. Piyasa ve ülke gerçeklerini göz önüne aldığımızda..."