Okuyucumun sorusu toplum içinde çok bilinen bir hukuki işlem değil.
Bir malın iki türlü maliki bulunabileceği pek akıllara gelmiyor ama bir malın kullanma hakkına sahip biri yani intifa hakkı sahibi olabileceği gibi, malik olduğu halde kullanma hakkına sahip olmayan birinin bulunması da hukuken mümkün.
İşte yararlanma hakkına sahip kimseye ‘intifa hakkı sahibi’, malik olduğu halde yararlanma hakkı bulunmayan kimseye ‘kuru mülkiyet sahibi’ diyoruz.
Okuyucumun sorusu da tam bu konuyla ilgili. Okuyucum kuru mülkiyeti (çıplak mülkiyeti) eşine devretmeyi, intifa hakkını yani yararlanma hakkını üzerinde tutmayı düşünüyor. Bu gibi bir durumda eşin önce vefatında kuru mülkiyetin miras olarak kendisine geri dönüp dönemeyeceğini merak etmiş.
Okuyucumun anlattığı bir aile tablosunda, kuru mülkiyet sahibinin vefatı halinde sahibi bulunduğu kuru mülkiyet, miras payları nisbetinde mirasçılarına geçer.
Okuyucumun anlattığı bir aile tablosunda eşin tek mirasçısı okuyucum ise evet kuru mülkiyet sahibi eşin vefatı halinde kuru mülkiyet, okuyucuma miras olarak kalabilir.
Başkaca mirasçıların bulunması halinde ise bu mirasçılara miras payları nisbetinde intikal eder. İntifa hakkı sahibi eşin önce ölümü halinde intifa hakkı, kuru mülkiyet sahibi eşin kuru mülkiyet hakkı ile birleşir ve tam mülkiyete dönüşür.