Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Kentsel dönüşümde aynı kişiye hem kira yardımı hem de faiz desteği ödemesi yapılamıyordu. Yapılan düzenleme ile artık her iki destekten de faydalanılabilecek” dedi.
Gecekondularını yenileyenlerin de bu kapsama alındığına işaret eden Özelmacıklı, şöyle konuştu:
Evini veya iş yerini kendisi dönüştürmek isteyenler için riskli yapılarda 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira desteği veriliyor.
Şimdiye kadar riskli yapı tespiti yapılan bağımsız birim sayısı 844 bin 398 iken riskli yapı tespiti sonrasında yıkılan bağımsız birim sayısı 752 bin 845 oldu.
Bu kapsamda aciliyet arz eden 1,5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi hedefleniyor. Kanun kapsamındaki iş ve işlemler için Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından da 20 milyar üzerinde harcama yapıldı.
Konut yapım kredisi, konut edinme kredisi, iş yeri yapım kredisi, iş yeri edinme kredisi tutarları Şubat ayında 400 bin liraya yükseltilmişti.
Birden fazla bağımsız bölümü bulunan hak sahipleri için de her bir bağımsız bölüm için 1 milyon Türk Lirası olan kredi tutarı 2 milyon lira yapılmıştı.
Ülke genelinde yetki belgesi alan 40 bine yakın emlak işletmesi sahibi ve 100 binin üzerinde emlak danışmanı olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Emlak danışmanları ve işletmeleri kendi uzmanlık bölgelerindeki ana yapıların mevcut durumunu en iyi bilen kişilerdir. Dönüşüm sürecine emlak işletmeleri de dâhil edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Ev Fiyatını Şişirip Riske Girmeyin!
Emlak fiyatlarındaki manipülasyonu önlemek için internet ortamında yayınlanan ilanlar takibe alınırken, düzenlemenin kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğine işaret eden Tapu.com Kurucu Ortağı Emre Erşahin, “Düzenlemeye uymayan satıcıların ciddi yaptırımlarla karşılaşma olasılığı yüksek. İş modelimiz sayesinde gayrimenkul satıcılarının fiyat artırarak kendilerini riske atmasına gerek kalmıyor, fiyatlar ciddi alıcıların rekabetçi teklifleri sayesinde şeffaflıkla artıyor” dedi.