Halk TV'de yer alan habere göre, kiralık bir evin satılması durumunda eğer yeni ev sahibi kendi barınma ihtiyacı için oturmayacaksa kiracı için değişen bir durum yoktur.

Eski mülk sahibi ile imzaladığı kira kontratı aynı şartlarda devam eder. Yeni mülk sahibi ile kiracının yeniden kontrat yapmasına bile gerek yoktur.

Kiracının ödemekte olduğu kira bedeli aynı şekilde devam eder. Yasaların yeni ev sahibine tanıdığı bir hak var o da yeni ev sahibi evi kendi barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla oturacaksa kiracıyı evden çıkarma hakkı doğar.

Ancak yeni ev sahibinin aynı il sınırları içerisinde başka bir evi varsa bu nedenden dolayı kiracıyı evden çıkarma hakkını kaybetmiş olur.

Aynı il sınırları içinde başka bir evi yok ve kendi veya ailesinin barınma ihtiyacı için yeni aldığı evde oturmak istiyorsa evin tapusunu üzerine aldığı andan itibaren bir ay içerisinde kiracıya noter onaylı bir tebligatta bulunup evden çıkmasını isteyebilir.

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya Ait? Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya Ait?

Devam eden kira sözleşmesinin senelik süresinin dolmasına 6 aydan fazla bir süre varsa 6 ay içerisinde, 6 aydan daha kısa bir süre varsa sözleşme bitiş tarihinde kiracının evden çıkması gerekmektedir.

Ancak kiracı verilen 6 aylık yasal süre dolduğunda evden çıkmak zorunda değildir. Bu durumda ev sahibi Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak kiracının evden çıkması maksadıyla tahliye davası açabilir.

Bu süreçte kiracı evde oturmaya ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye devam eder. Tahliye davaları da en az 1 yıl en fazla ise 2 yıl sürmektedir. Dava sonuçlanmadan kiracı evden tahliye edilemez.

Editör: Emlak Zirvesi