Emlak Gündemi

Yıkılması Gereken Bina Sayısı 100 Bin!

Yaşanan deprem nedeniyle ağır hasarlı ve yıkılması gereken bina sayısı 100 bine dayandı.

Akşam'da yer alan habere göre, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem nedeniyle ağır hasarlı yıkılması gereken bina sayısı 100 bine dayandı.

Depremzedelerin acil barınma ihtiyacını karşılayabilmek için ise hem kamu hem de özel sektör seferber. Çadır ve konteyner kentlerin kurulma çalışmaları sürerken, acilen en az 300 bin konut ihtiyacının ortaya çıkacak olması nedeniyle geçici (yığma) ve kalıcı konut çalışmaları da hızlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından depremden evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için ilk etapta mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlanması planlanıyor.

3-4 KATI GEÇMEYECEK

Dün bölgenin yeniden inşası sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şunları söyledi: ""Depremde hasar gören 10 ilde yer tespitleri yapıldı.

Ön alan çalışmalarını tamamladık ve şimdi ayrıntılı jeolojik etüt çalışmalarını başlattık. Şehrin 50-100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, kültürünü yaşatacak daha iyi güzelini yapabilecek anlayışla bu planlamayı başlattık.

Bu kapsamda 10 ilde eş zamanlı önceliğimiz rezerv alanlarındaki yerleşim alanlarında bu ihtiyaçları karşılayacak, ardından mevcutta depremin ağır hasar verdiği yerlerde yeni master plan çalışması yapacağız.

Yeni yapacağımız inşaatlarımız yöresel mimariye uygun olacak ve 3-4 katı geçmeyecek. 2-3 ay içinde büyük ihtiyacı giderecek adımları atacağız, ardından şehir merkezindeki planlamaları yaparak inşaatlara başlayacağız."

GEÇİCİ KONUTLAR AY SONUNDA TESLİM

Deprem bölgesinde 1 yıl içinde yapılacak olan kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar bir taraftan sürerken bir taraftan da Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerine geçici barınma alanları kuruluyor.

TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü'nce, iki ilçede 32 bin 500 kişinin yaşayacağı geçici barınma alanları için başlatılan çalışmalar hızlandırıldı.

Geçici barınma alanları yığma yapı, prefabrik ve konteynerlerden oluşacak. Nurdağı ilçesindeki geçici barınma alanı, 2 ayrı kesimde toplam 305 bin metrekare olarak planlandı.

19 bin kişinin yaşam süreceği bu alan, 3 bin 208 birimden oluşacak. Kurulacak geçici barınma alanları için altyapılar yapıldı, zemin düzleştirme çalışmaları bitti ve konteynerler getirildi.

İslahiye'de ise 2 bin 264 birimin yer alacağı 2 ayrı geçici barınma alanında, 13 bin 500 depremzede yaşayacak. Emlak Konut Genel Müdür Yardımcısı Alim Kaplaner, Nurdağı'ndaki projeyi ay sonunda tamamlayacaklarını söyledi.

ÖZEL SEKTÖR DEVREDE

Kalıcı konut konusunda özel sektörden ilk adım 1000'er adetlik kalıcı konut bağışıyla Türk Hava Yolları (THY) ile Baykar'dan gelmişti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de iş dünyasının ve hayırseverlerin katılımıyla, deprem bölgesine kalıcı konut yapma kampanyası başlatacağını ve yakında konunun ayrıntılarının açıklanacağını duyurmuştu. Ankara Ticaret Odası (ATO) da bölgede ilk etapta 100 kalıcı konut inşa edecek.