Emlak Gündemi

Ev Fırsatçıları Seçimi Bekliyor

Konutta alıcı da satıcı da kendine milat olarak seçimi belirledi. Seçim sonrasında fiyatın ne kadar olacağını öngöremeyen alıcı harekete geçerken, satıcı ise ilanını dondurma ve seçim sonrası zam yapmanın peşine düştü.

Akşam'da yer alan habere göre, her seçim öncesi olduğu gibi fırsatçılar yine devrede. Uzmanlar, emlakçıların seçim sonrasına odaklandığını 1 Nisan'dan sonra fiyatları yukarıya çekeceğini savunuyor. Seçim sonrasındaki belirsizliği öngöremeyen alıcının ise harekete geçtiğine işaret ediyor.

Birçok mülk sahibinin seçimden sonra ciddi anlamda bir artış yapma planı içerisinde olduğunu anlatan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi ve Emlak Uzmanı Nilüfer Kas;

"Özellikle ilan platformlarında satışta mülkü olanlar, Maliye tarafından takip edildiklerini bildikleri için çoğunlukla yapacakları yüksek zamları daha doğrusu artışları göstermemek ve dikkat çekmemek amacıyla ya ilanlarını siliyor ya da donduruyor. Satıcıların çoğu 1 Nisan'ı bekliyor. Bu tarihten sonra favoriye eklenen ilanlardaki artışları vatandaş görecek. Fiyatlar tıkır tıkır yukarı çıkacak" dedi.

ALICI HAREKETE GEÇTİ

Alıcı tarafına bakıldığında ise "Zaten mülkler satılmıyor bu neyin zammı deniliyor" diyen Kas, geçen seneden beri birçok mülk sahibinin zam yapmadığını söyledi.

Ülkede her şeye yüzde 400-500 zam gelirken konut fiyatlarının artmamasının tek bir sebebi olduğunu vurgulayan Kas, "Bu da herkesin kendine milat olarak seçimi belirlemiş olması. Alıcı da satıcı da kendine milat olarak seçimi belirledi. Fakat bazı alıcılar şubatın son haftasından itibaren ne olacağını öngöremediği için harekete geçti ve alımlara başladı" diye konuştu.

TAPU DAİRELERİ KALABALIK

İşlerin şu anda düşünüldüğü gibi durağan olmadığına dikkat çeken Kas, "Tapu dairelerine gittiğinizde buraların kalabalık olduğunu göreceksiniz. Son 6-7 aya baktığımızda Türkiye'de satılan konutların neredeyse yüzde 90-92'sinin nakit alındığını görüyoruz.

Yani her dönem olduğu gibi bu dönemde parası ve nakdi olanlar alıyor. Şubat en kısa aydır ve en az işlem yapılan aydır. Fakat şubatta 94 bin adet konut satıldı. Ocakta 80 bin satılmıştı. Demek ki vatandaş hâlâ alıyor" diye konuştu.

Pandemi döneminde 40 bin-50 bin olarak aylık satışları gördüklerini anlatan Kas, şunları söyledi:

"Konutu sadece kim alıyor diyenler alınmadığını düşünüyor. Oysa her ay 100 bin vatandaş konut alıyor. Mesela diyoruz ya yurtdışında konut alanlar rekor kırdı. Ona baktığımız zaman 2023'te 2 milyar 86 milyon dolarlık alım yapılmış.

Bu bir rekor çünkü son 7 yılda yapılanın yarısı kadar 1 yılda yapılmış. Kendi içinde bir rekor. Her bir konutun 250 bin dolardan alındığını düşündüğümüzde topu topuna 2023'te yurtdışından konut alan vatandaşların sayısı 8 bin 300 kişi. Bundan yola çıkarak Türkiye'de her ay ortalama 100 bin konut, yılda ise 1.5 milyon adet konut satılıyor. Bu rakamlara baktığınız zaman konut tercih edilen bir enstrüman."

ALAMAYAN ORTA VE ALT GELİR GRUBU

Orta ve alt gelir grubuna sahip vatandaşların konut alamamasının normal olduğunu söyleyen Nilüfer Kas, "Çünkü onlar zaten normal zamanlarda da nakitle değil, kredi ile alıyordu. Kredi faiz oranları % 1'ken şu an % 3.5 ve üstüne geldi. Kredi imkanı ortadan kalkınca durum 'vatandaş konut alamıyor'a döndü" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜ DE BEKLEMEDE

Kentsel dönüşüme tabii olmak isteyen vatandaşların seçim sonrasına odaklandığını anlatan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Eski olan evini satıp da bütçesi yeterli olmayan vatandaşlar seçim sonrasını bekliyor. Seçimden sonra eğer herhangi düzenleme olmazsa 3-5'e bakmadan evini satacaklar.

Bunun dışında seçimin sonucuna göre hükümetin uygulayacağı yeni modeller olabilir. Vatandaş da 'ne olacak' diye bekliyor. Çünkü icraat de önemli. Yarısı bizden kampanyası faydalı oldu. Çok kişi faydalanamadı. Bunun potansiyeline bakmak lazım. Belli bir kapsam gelecek mi, gelmeyecek mi? Onu bekliyor insanlar" dedi.