Emlak Gündemi

Ev Sahibinin Hakkaniyetli Kira İsteme Hakkı Var!

Avukat Muzaffer Günday, ev sahiplerinin kiracısında hakkaniyetli bir kira artışı isteme hakkına sahip olduğunu dile getirdi.

BirGün'den Tolga Uğur'un haberine göre, fiyat artışlarının en fazla görünür olduğu harcama kalemlerinde gıda ve enerjiden sonra kira yer aldı.

Hem konut fiyatları hem de kiralar büyük kentlerde ve merkezdeki ilçelerde yüzde 100’ün üzerinde arttı.

Mevcut kiracılar sözleşme yenileme döneminde yasal TÜFE oranının üzerinde zam talebiyle karşılaştı.

Ev sahipleri, gerçek enflasyonun yüzde 100’ü aştığını hesaba katarak bu zamları talep etti. Yeni ev tutacak olanların durumu ise daha zor.

Şu an İstanbul’un merkezi semtlerinde 85 metrekare bir dairenin fiyatı 4 bin liradan başlıyor.

Asgari ücretin 4 bin 250 lira olduğu bir ortamda bu kiralar nasıl ödenecek? Üstelik bu artış bir noktada durmuyor.

Kiralar Yüzde 100'den Fazla Arttı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’nin geçen hafta yayımladığı Şubat ayı raporuna göre Türkiye genelinde konut kiraları yüzde 84,2 oranında arttı.

Bu oran İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’da yüzde 106,7 ve İzmir’de yüzde 74’e ulaştı. İstanbul’da şubat ayında konutların ortalama kiralık metrekare fiyatı 23,1’den 49 liraya çıktı.

Kira Tespit Davaları Artacak

Avukat Muzaffer Günday, kira oranlarındaki artışın hukuki temelini şöyle anlattı:

Kira oranları 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirleniyor. Beş yılını dolduran kiracılar içinse ev sahibiyle ortak bir fiyatta anlaşamazsa yargı yoluna gidiliyor.

Kira tespit davasında hâkim, yıllık TÜFE oranı, konutun durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyetli bir fiyat belirlemek zorunda.

Avukat Günday, önümüzdeki dönemde kiracı ve ev sahibi arasındaki davaların sayısında artış beklediğini belirterek şöyle konuştu:

‘’Ekonomik göstergeler ve enflasyon nedeniyle kiracılar ve ev sahipleri zam oranında anlaşamayabiliyor. Piyasadaki fiyat dengesi bozuldu.

Bu nedenle dava sayılarında artış görebiliriz. Bu davalar bir yıla yakın sürebiliyor. Kiracı evde beş yılını doldurmadıysa mahkeme, onun lehine karar verir.”