Malatya Son Söz'de yer alan habere göre, kayıt dışılık ve haksız fiyat oluşumları ile mücadele kapsamında çalışmalar artırıldı.
Bakanlık konut fiyatları ve kira gelirlerini yakın takibe aldı. Peki, Vergi Kanunu kapsamında yanlış fiyat gösterilmesine ne gibi cezalar verilecek?
Yüzde 0.89 ve 0.99 faizli kredi açıklamasının ardından konutta bir gecede yüz binlerce lira zam yapan 65 bin fırsatçı tespit ederken, kira gelirleri ve fiyatlarına yönelik incelemeleri de derinleştirdi.
Fahiş zamlar ve alım-satım ile beyan arasındaki farkların tespiti için internet ilan sitelerine bilgi verme zorunluluğu getirildi.
Resmi Gazetede yayınlanan tebliğe göre, İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik bazı bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi gibi yeni düzenlemeler kamu ile paylaşıldı.
Yeni tebliğe göre devlet, internet ilanlarında kimin, neyi, ne kadara sattığına ilişkin satıcıdan bilgi alacak.
İnternet ortamında yayınlanan konut ilanında belirlenen fiyat ile tapuda ortaya çıkan fiyatın aynı olmaması durumunda ev sahipleri vergi cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda 81 ilde vergi dairesi başkanları da emlak odaları ile işbirliği yaparak fahiş fiyatlara karşı inceleme başlattı.
Ucuz kredi paketi açıklanmadan önceki bireysel olanlar da dâhil bütün satış fiyatları tek tek çıkarıldı.
Tüzel kişiler de dâhil fiyatları kim artırdıysa algoritmayla ortaya kondu. Paket sonrası aykırı işlem yapanlar tespit edildi.
İlk etapta bireysel de dâhil 65 bin usulsüz işlem belirlendi. Fahiş fiyat artışları tüketici hakları ihlali, vergi boyutu ile incelemeye alınıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşları ister nakit ister krediyle olsun aldıkları gayrimenkulleri gerçek bedelinden beyan etmeleri konusunda uyarırken, satın aldıkları müteahhit, emlakçı ya da inşaat firmasından mutlaka fatura almaları çağrısı yaptı.
Hatalı, eksik yapılan tapu alım satım değerlerinde hem alıcıya hem de satıcıya gösterilmeyen aradaki fark kadar harç miktarı, gecikme cezasıyla birlikte alınıyor. Ayrıca alıcı ve satıcıya ayrı ayrı harcın yüzde 25'i oranında vergi cezası kesiliyor.
Maliye 8 Madde ile Uyardı
Tapu işlemlerinin gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden yapılmasını teşvik için başlatılan kampanya kapsamında Maliye de vatandaşları 8 madde ile uyardı:
Tapu harçları, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden ödenmelidir.
Nakit veya banka kredisiyle alım-satım yapsanız da tapu işlemlerinde gerçek bedeli beyan etmeniz gerekiyor.
Eksik ödenen tapu harçları Maliye tarafından alıcı-satıcıdan cezalı olarak tahsil ediliyor. Risk almayın, gerçek alım bedellerini beyan edin. Daha az vergi ödemek için ev faturasının düşük rakamdan kesilmesine izin vermeyin.
Müteahhitlerden inşaat şirketlerinden ve işleminize aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura alın.
Tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla yapılan işlemler nedeniyle mağduriyet yaşanabiliyor, kayıtsız aracılık hizmetleri vergi kaybına neden oluyor.
Fatura vermeyen emlakçı, aracıları en yakın vergi dairesine, ya da Vergi İletişim Merkezi'ne bildirin.
Alım satım işlemlerini başka şehirde otursanız da en yakın tapu müdürlüğünden yapabilirsiniz.
e-Devlet üzerinden cep telefon numaranızı sisteme kaydederek, taşınmazınızla ilgili olarak bilginiz dâhilinde olan ya da olmayan herhangi bir işlem talebi olduğunda haberdar olabilirsiniz.