Emlak Gündemi

Fahiş Kiralar Ev Sahibi ile Kiracıyı Birbirine Düşürüyor

Kiralık daire fiyatlarına fahiş oranda yapılan zamlar hakkında konuşan emlakçılar, fahiş kiraların ev sahibi ile kiracı arasında büyük sorunlara neden olduğunu vurguladı.

Son dönemlerde her sektörde yapıldığı gibi kiralık daire fiyatlarına da fahiş oranda yapılan zamlar kiralık ev arayanların büyük bir mağduriyet yaşamasına yol açıyor.

Son zamanlardaki fahiş kira artışlarının önüne geçmek için yasal düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtilirken kira artışına ise yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması bekleniyor.

Şanlıurfa'da emlakçılar, verilen cezaların yeterince caydırıcı olmadığını belirterek fahiş kiraların ev sahibi ile kiracı arasında büyük sorunlara neden olduğunu vurguladı.

Zamlardan dolayı ev sahibinin mağdur olup durumu kiracıya yansıttığını vurgulayan emlakçılar, fahiş kiraların ev sahibi ile kiracı tartışmasına sebebiyet verdiğini söyledi.

"Fiyat artışında ev sahibi ve kiracı karşı karşıya geliyor"

Yüzde 25 kira artışının çözüm değil sorun olduğunu belirten Fatih Topal, "2023 yılının en çok konuşulan, tartışılan kesimi tümüyle kiracı ve ev sahibi kavgasıdır.

Geçen yılla bu yıl arasındaki fahiş kira artışları, diğer sektörlerdeki fiyat artışlarına oranla gayrimenkuldeki ev ve işyeri kiralamada aynı fiyat artışı söz konusu olunca ev sahibi ve kiracı karşı karşıya gelmektedir.

Buna devletimiz çözüm olarak konutlarda yüzde 25 oranda artış belirledi. 2 Temmuz 2023-2 Temmuz 2024 tarihleri arasında geçerli olacak.

Bunu maalesef bir çözüm olarak değil de daha çok bir karmaşıklık, keşmekeşlik olarak görüyoruz. Ev sahibi ile kiracının arasındaki sorunun büyümesine sebep oluyor. Onun için çözüm değil daha çok sorun olmaktadır." dedi.

"TOKİ konutlarında kiraya yönelik bir uygulamaya gidilmeli"

TOKİ tarafından kiralık konutlar sağlanması gerektiğini ifade eden Topal, "Kira artışlarının önüne geçilebilmesi için arz-talep dengesinin sağlanması gerekir.

Bununla ilgili devletimizin nasıl ki konut fiyatlarını düşürme hamlesi olarak TOKİ eliyle konut yapıyorsa; çözüm noktası olarak TOKİ konutlarının bu sefer kiraya yönelik bir uygulamaya gidilirse çözülebileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

"Kiracı artışı kabul etmeyince üzücü olaylar yaşanıyor"

Topal, "Ev sahibi, artıştan ziyade kiracıyı evden çıkarma peşindedir. 'Oğlum, kızım gelecek, ben oturacağım, satacağım.' gibi sözler sarf ediliyor.

Bu sefer kiracı kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Yüzde 25 olayı çıktığından beri kira fiyatları daha da artmaktadır.

Kiracı, evden çıkmak istemiyorsa ve artışı kabul etmeyince bu sefer kavgalar gibi üzücü olaylar yaşanmaktadır.

Enflasyonun yüzde 40-50'lerde seyretmesi yüzde 25 olayını kesinlikle karşılamıyor. Ev sahibinin mağdur olup kiracıya yansıtması; ev sahibi ile kiracı tartışmasına neden oluyor. " şeklinde konuştu.

"Benim oğlum gelecek evimi boşaltın" diyorlar ama öyle bir şey yok"

Ev sahibinin kiracıyı çıkararak evini pahalı fiyata kiraya verdiğini vurgulayan İbrahim Halil Kızıltaş, "Kira artışı normalde yüzde 10 yapıyorduk şu anda ev sahipleri bunu kabul etmiyor. Her şey ikiye üçe katlandı. Bu ev kiralarına da yansıdı.

Bahçelievler'de 2 bin liraya kiraya verdiğimiz eve ev sahibi 6 bin lira diyor. 'Benim oğlum gelecek evimi boşaltın.' diyorlar ama bakıyorsun ki öyle bir şey yok. Kiracısını çıkardıktan sonra 2 bin liraya verdiği daireyi 6 bin liraya veriyor. Ev sahipleriyle artık bu konuda kavga edecek aşamaya geliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu konuda caydırıcı ceza yok"

Ev sahibi ile kiracı arasında çıkan anlaşmazlıkların çok büyük sıkıntılara neden olduğunu söyleyen Kızıltaş, "Yüzde 25 diyoruz ama ev sahibi bunu da kabul etmiyor. Bu konuda caydırıcı ceza yok.  Şiddet kullanılıyor. Emlakçının aradan çıkarılması isteniyor.

Duyuyoruz ki kavgalar olmuş. Bu konuda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Silahlar patlıyor, sopalar kullanılıyor. Neymiş, ev sahibi kiracı meselesiymiş." dedi.