Emlak Gündemi

İş Yeri Kira Artışı için de Yüzde 25 Sınır Talebi!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, konut kiralarına getirilen yüzde 25 üst sınırın iş yeri kirasında da geçerli olmasını talep etti.

BirGün'de yer alan habere göre Palandöken, ticari gayrimenkullerde kendini gösteren yüksek kira artışları hakkında konuştu.

Konut kiralarına getirilen yüzde 25 üst sınır gibi ticari iş yerleri için de yüzde 25 sınır getirilmesini talep eden Palandöken, “Girdi maliyetlerinin en önemli kalemi kira, ikincisi doğalgaz ve elektrik faturaları. 3-4 katlık artışlarla bunlarda çok astronomik rakamlara ulaşıldı” diye konuştu.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre, Palandöken, yüksek maliyetlerle iş yeri açan esnafın, elektrik, doğalgaz, ve kira zamları nedneiyle ayakta kalmakta zorluk çektiğini kaydetti.

Palandöken, “Yaptığınız iş fırıncılıksa, kuaförlükse, bakkallıksa en az 300-500 bin lira demirbaş alıyorsunuz.

Bir-iki yıl oraya müşteri çekmek için mücadele ediyorsunuz sonra geliyor mal sahibi ya kirayı arttır diyor ya çık diyor. Çık dediğinde kirayı artırmak zorunda kalıyorlar” dedi.

“ENFLASYONLA MÜCADELEDE KATKI SAĞLAYACAK”

İş yeri kirasında yapılacak olan sınırlamanın enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacağını aktaran Palandöken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı kararı hatırlatarak, “MEB kamuya ait okullarda kirayı yüzde 25 ile sınırlanırdı, çok iyi oldu. Bu yerel yönetimlere ve vakıflara da yayılabilir” ifadelerini kullandı.

Kiranın esnaf için en büyük maliyetlerden biri olduğunu aktaran Palandöken, “İş yapan dükkanı mal sahibi bıktırıyor, çık diyor.

Pandemi sürecinde yaşanan kayıplar nedeni ile iş yeri kiraları yüzde 25 ile sınırlandırılsın. Girdi maliyetlerinin en önemli kalemi kira, ikincisi doğalgaz ve elektrik faturaları” diyerek 3-4 katlık artışlarla elektrik ve doğalgaz faturalarının astronomik rakamlara ulaştığını ifade etti.

“STOPAJ VERGİSİ İNDİRİLEBİLİR”

İş yeri kiralarında bir diğer maliyetin ise yüzde 20'lik stopaj olduğunu belirten Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mal sahibi de iş yerinden aldığı kiranın vergisini yatırıyor, çifte vergilendirme oluyor. 10 bin liraya tuttuğunuz dükkan 12 bin liraya geliyor.

Pandemi döneminde stopaj yüzde 10'a indirilmişti, sonra tekrar yüzde 20'ye çıktı. Yeniden indirilebilir. İş yerlerinde de 3-4 kattan daha fazla arttı kiralar.”

KONUT KİRALARINDA YÜZDE 25 ÜST SINIR

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25'in üzerinde artış yapılamayacağı belirtilmişti.

Burada düzenlemenin kapsamı sadece konut amaçlı kullanılan gayrimenkullerle sınırlı tutulurken, ticari gayrimenkuller ve iş yerlerinde kira artışı hâlâ enflasyon üzerinden gerçekleştiriliyor.