Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Av. Ali Yüksel, HabertürkTV’de katıldığı programda, ev sahibi ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklara yönelik bilgi verdi.
Hem ev sahibi hem de kiracılar tarafının 5 yıl sonra sözleşme hükümleri dışında yeniden değerleme yapılabileceği yönündeki uygulamanın yanlış bilindiğini, kanunun bunu mümkün kılmadığını söyledi.
Avukat Yüksel:
Kira limiti bir müdahaleydi. Bizim kira kanunumuz her zaman devletin kontrolünde bir kanundur; sınırlandırılmış bir alandır.
Devletin kiraya sınır getirdiği müdahalesi de anormal değil. Belki seneye de bu devam ettirilebilir ama yüzde 25 değil de yüzde 40 gibi bir uygulamayla müdahale devam edebilir.
Yüzde 25 ile ilgili bir sınırlama geldi ama burada bir açıklık var. Kamuoyu bunu yanlış anlıyor. yüzde 25 yıllık artış uygulaması, 1 yıllık kiraların ikinci veya üçüncü yıla geçmesinde değil, 5 yılı geçmiş kiralarda da bu uygulama söz konusu.
Fakat, kanun bunu cümlesinde açıkça belirtmediği için bazı hukukçular, hatta bazı kira hukukçusu hocalar da üniversitelerde hata yapıyorlar. 5 yıla kadar sözleşme veya sınırlama uygulanır, 5 yıldan sonra serbest piyasa uygulanır gibi bir yanlış yorum yapıyorlar.
Bu kanunun amacına uygun değil. Kanunun çıkış amacı kiraların hızlı artışına fren getirmek olduğu için 1 veya 5 yıl farketmeksizin aynı şekilde uygulanması gerekir. Sahadaki yanlış bilginin mahkemelerce de devam ettirilmesi yeni bir krizi beraberinde getireceği öngörüsüyle bakanlığın veya HSK’nın çıkıp bunu netleştirmesi gerekiyor veya kanun maddesine bir kelime daha eklenmesi gerekiyor.