Emlak Gündemi

Kira Sınırlaması Kalkıyor: Kiracılar Tedirgin!

Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırı, temmuz ayında sona eriyor. Fahiş artışlardan korkan kiracılar ise tedirgin...

Aydınlık'tan Gökhan Büyük'ün haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, yüzde 25’lik kira zammı sınırlamasıyla ilgili yaptığı açıklama kiracıları tedirgin etti.

Nebati’nin açıklamasına göre uygulama temmuz ayında bitecek ve kira artış oranına ev sahibi ile kiracı karar verecek. Kiracılar yeni durumu, ‘Ev sahiplerinin vicdanına terk edildik’ diye yorumladı.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, Nebati’nin ev sahiplerinin kiracılarla karşılıklı müzakere ederek kira fiyatlarını belirleyeceği sözlerine itiraz etti.

Ağaoğlu, konunun Borçlar Kanunu’nda düzenlendiğini ve azami zammın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’nin 12 aylık ortalama artışı kadar yapılabileceğini vurguladı.

Bu noktada kiracıların fazla tedirgin olmaması gerektiğini söyledi. Yüzde 25’lik sınırın süresinin uzatılıp uzatılmayacağına karar vermek için henüz erken olduğunu da belirten Ağaoğlu; “Enflasyonun düşme eğiliminde.” dedi.

‘TÜFE’NİN 12 AYLIK ORTALAMASI BAZ ALINACAK’

Aydın Ağaoğlu konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Geçen yıl aşırı yükselen ev kiraları enflasyon baskısı altında ezilen vatandaşlarımızın bütçesini zorlamaya başlamış ve Borçlar Kanunu’nda yer alan TÜFE oranında artışların da kiraların aşırı yükseleceği görülmüştü.

Bu nedenle kamu otoritesi araya girerek 12 Haziran 2022’den itibaren geçerli olmak üzere 2 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerine azami yüzde 25 artış uygulanabilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Geçen günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’nin yaptığı açıklamada 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren ev sahiplerinin kiracılarla karşılıklı müzakere ederek kira fiyatlarını belirleyeceğini beyan etmişse de aslında ev sahipleri ile kiracı arasındaki azami kira artışı, Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olup, azami Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalama artışı kadar yapılabilir.

Yani 3 Temmuz 2023’ten sonra kontrat süresi yenilenmek durumunda olan kiracılarla, ev sahiplerinin bakacakları husus, sözleşmede daha aşağı bir bedel yok ise 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi ortalamasıdır. 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 50 çıkmış ancak kontratta yüzde 25 artış yapılacağı gibi TÜFE’nin altında bir oran var ise de o uygulanır.

Ancak Kontratta TÜFE’nin belirlendiği orandan daha yüksek bir oran yazılı ise yani yüzde 40 çıkan TÜFE’ye rağmen kontratta yüzde 60 yazılacak denilmişse, o madde hükümsüzdür. Kira ücreti azami Tüketici Fiyat Endeksi oranında artırılabilir.”

‘KİRACILAR TEDİRGİN OLMASINLAR’

“Bu noktada kiracılar fazla tedirgin olmasınlar. Kira kontratı 1 yıllık bile yapılmış olsa da 10 yıl boyunca geçerliliğini sürdürür. Ev sahipleri haklı bir gerekçe olmadan tahliye talebinde bulunmaları hukuken desteklenmez. 5 yıl boyunca da ev sahiplerinin yapmaları gereken kira artışları TÜFE ile sınırlıdır.

5 yıl dolduktan sonra ev sahipleri rayiç bedel tespiti talebinde bulunabilirler. Bu yıl daha önce de belirttiğimiz gibi, 2 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kontratlarda yüzde 25 artış olacak, ama 3-4 Temmuz ve sonrasında yenilenecek kontratlarda artış oranı da TÜFE 12 aylık ortalamasıyla sınırlandırılacaktır.”