Emlak Gündemi

Sahibinden Değil Kiracısından Kiralık!

Fırsatçılar kiralık ev arayanlara göz dikti. Kimi ucuza tuttuğu evi ev sahibiymiş gibi başkalarına kiralıyor. Kimiyse günlük kiralamalarla kendi kirasını çıkarıyor. Kiralanan ev sahibinden çok kiracısına kazandırıyor.

Fırsatçılar kiralık evlere de göz dikti. Evler ev sahiplerinden kiralandı. Sonra bir kez daha ilana koyuldu. Kimi günübirlik, kimiyse uzun vadeli kiralandı.

Kiracılar kimi zaman kiracı bölüşmek kimi zamansa kendilerinin bile olmayan ev için bir alt kiracı arıyor. Peki böyle bir durumda ev sahibinin ne hakkı var kiracının ne hakkı var?

Kiraya verilen mülk evse yazılı izin şart. İzin yoksa hem ilk kiracı hem de son kiracı kapıda kalabilir. Ancak kiracıdan kiralanan mülk ev değil de iş yeriyse durum değişiyor.
İşyerleri alt kiracıya verilebilir. Ancak onun da şartları var.

GÜNLÜK KİRALIK EVLERE DÜZENLEME GETİRİLMİŞTİ

TBMM Genel Kurulu 28’inci dönem 2’nci yasama yılı çalışmaları 1 Ekim Pazartesi günü başladı. Uzun zamandır gündemde olan günlük kiralık evler için yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa düzenlemesinin detayları da ortaya çıktı.

Düzenlemenin detayları hakkında bilgiler veren Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, kiralama yapacak kişilere ruhsat zorunluluğu getirileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ‘turizm konutu’ ruhsatı almayan ve yasal yükümlülüklere uymadan evlerini kiraya verenlerin yaklaşık 1 milyon lira ceza alacağını belirten Duman, ruhsatsız evleri kiralayanların da para cezasına çarptırılacağını ifade etti.

“KOMŞUDAN BİLE İZİN ALINACAK”

TBMM tarafından onaylanması ve önümüzdeki süreçte Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen yeni düzenleme hakkındaki detaylardan bahseden Duman, günlük ev kiralama hizmeti verenlerin de birçok düzenleme yapması gerekeceğini söyledi.

Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geçerli belgelerin alınması gerektiğini dile getiren Duman, “Son yıllarda oldukça artan günlük ev kiralama hizmeti için TBMM’nin bir yasa düzenlemesi getirmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde başlayan yasama yılı çalışmaları neticesinde günlük kiralık evler için hazırlanan yeni düzenlemenin detayları belli oldu.

Düzenlemeye göre günlük ev kiralama hizmeti verenlerin öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Turizm Konutu’ ruhsatı alması gerekecek ve konutun dışına asması istenecek. Bu zorunluluğu yerine getirmeyenlerin evlerini kiraya veremeyeceği gibi tek sorumlulukları da bu olmayacak.

Mesela günlük ev kiralama hizmeti vermek isteyenler artık komşularından bile izin almak durumunda olacak. Düzenleme detaylarında, hizmet sağlayıcılarının her bir komşudan muvafakatname alması zorunluluğu olduğu belirtilirken, apartman sakinlerinden bir kişi bile itiraz ederse kiralama işlemi yapılmayacak. Yasal zorunluluklara uymayan kişiler ise yaklaşık 1 milyon liraya yakın para cezası ile karşı karşıya kalacak” dedi.