İTO Haber'de yer alan habere göre, proje ile 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 10 bin iş yeri ile 100 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Sektör temsilcilerine göre, projeyle konuttaki arz açığı azalacak. Aynı zamanda, özel sektörün konut sahibi olmasını sağlayamadığı alt gelir grubunun ihtiyacı karşılanacak.

İnşaat sektörü, yaklaşık 250 alt sektörü kapsaması ile ülke ekonomilerinin lokomotif iş kolu olarak tanımlanıyor. Son yıllarda konut piyasasında arzda daralma ve kiralarda artış sorunu yaşanıyordu.

Bu soruna çare olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini duyurmuştu. ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ adı verilen projeye başvurular, 14 Eylül’de başladı.

Projenin 900 milyar TL’lik yatırım ile ekonomiye 2 trilyon liradan fazla çarpan etkisi yapması bekleniyor. İnşaat sektörü dışında 250’den fazla alt sektörde hareketlilik sağlayacak proje ile 81 ilde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 10 bin iş yeri içeren sanayi siteleri kurulacak. Projeyle 100 bin kişiye de istihdam sağlanması öngörülüyor.

EN FAZLA İSTANBUL’A

Sosyal konut projesi, özellikle dar gelirliler için çok önemli. 81 ilde konut inşa edilirken, 7 bölgede arsa tahsisi yapılacak. İstanbul, 50 bin sosyal konut tahsisi ile en fazla konut inşa edilecek il olacak.

Ankara’da 18 bin, İzmir’de 12 bin 400, Gaziantep’te 10 bin, Bursa’da ise 8 bin 650 konut yapılacak. İlk etapta 2 yıl içinde 250 bin konut ile altyapısı hazır 100 bin arsa ve 10 bin iş yerinin teslim edilmesi hedefleniyor.

2+1 konutta taksitlerin ödemesi 2 bin 280 liradan, 3+1’lerin ise 3 bin 187 liradan başlayacak. Aylık ödemelerin müstakil arsalarda 1.604 TL’den, hisseli arsalarda 937 TL’den, iş yerlerinde ise 1.604 TL’den başlanacağı açıklandı.

KONUT AMAÇLI ARSA

Proje dahilinde ilk etapta 7 ayrı bölgede belirlenen arsalar faizsiz bir şekilde satılacak. Evin inşa sürecinde hak sahiplerine mimarlık ve mühendislik desteği de verilecek. Arsalar iki gruptan oluşuyor.

İlk grupta 350 ile 500 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar, 192 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve bin 604 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vadeyle satılacak.

İkinci gruptaki hisseli parseller ise 112 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 937 liradan başlayan taksitlerle yine 10 yıl vadeyle ve faizsiz satışa çıkarılacak.

İŞ YERİ İÇİN 10 EKİM!

12 ilde 3 bin 930’u tamamlanmış, toplamda 10 bin sanayi tipi iş yeri projesi de KOBİ’lere sunuluyor. 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle ve 120 ay vadeyle toplam 350 bin liradan satılacak bu iş yerlerinin, ilk etapta 28 ilde yapılması planlanıyor. İş yerleri için başvurular 10 Ekim’de başlayacak.

İŞ YERİ EDİNME İMKANINI DEĞERLİ BULUYORUZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesi ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Avdagiç, açıklamasında, şunları kaydetti: “Proje, hem dar gelirli vatandaşımızın konut sıkıntısına çözüm olacak hem de oluşturacağı istihdam ve pek çok sektörde sağlayacağı hareketlilikle ekonomimize katma değer olacak.

Projenin konutla sınırlı kalmayıp, iş yeri edinme imkanı sunmasını ayrıca değerli buluyoruz. Belirlenen satın alma kriterleri, 81 ile yayılan kapsayıcılığı ve öncelikli kategorileri ile önemli bir etki yapacak. Atılan bu güçlü temel ülkemize hayırlı olsun.”

ÖZEL SEKTÖRÜ İKAME EDEN BİR HAMLE

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Z. Altan Elmas; sosyal konut projesi ile ilgili İstanbul Ticaret’e yaptığı değerlendirmede, pandemi sonrasında arz-talep dengesizliklerinin konut fiyatlarına da yansıdığının altını çizdi.

Elmas, “Çok ciddi bir kitle de konut alamaz hale geldi. Sosyal konut projesi ile insanlarımızın huzuruna ve gelir dağılımındaki dengesizliği gidermeye hizmet edecek ve ihtiyacı karşılayacak önemli bir adım atılmış oldu. Bu anlamda devletimizin açıkladığı 250 bin konut, inşaat ve müteahhitlik sektörüne hareketlilik getirecek, sektörümüzde üretim artışı olacak” dedi.

İHTİYAÇ 800 BİNDEN FAZLA

Z. Altan Elmas; özel sektörün ürettiği konuta alt gelir grubunun erişemediğini, TOKİ’nin de 20 yıldır bu gruba konut üretme görevini üstlendiğini söyledi. Elmas, şöyle devam etti: ”Türkiye’de her yıl 800 binden fazla konut ihtiyacı var.

Kısaca, sosyal konut projelerinin konuttaki arz açığını azaltmakla birlikte, özel sektörün konut sahibi olmasını sağlayamadığı alt gelir grubunun ihtiyacını çözmeye yönelik bir hamle olduğunu söyleyebiliriz.”

250 SEKTÖRE DESTEK

İnşaat sektöründe azalan üretimin istihdamın da ciddi şekilde düşmesine sebep olduğunun altını çizen Z. Altan Elmas, ”İnşaat sektörünün harekete geçmesiyle malzeme üretiminden nakliyeye, mobilyadan ev tekstiline ve ev gereçlerine kadar 250’den fazla sektörde hareketlenme olacak.

Kısacası sosyal konut projeleri, inşaat sektörünün yanı sıra sanayi ve hizmet sektörünü de desteklemiş olacak” diye konuştu.

YATIRIM DEĞERİ 900 MİLYAR TL

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Hepşen, İstanbul Ticaret’e projeyi üretim, istihdam ve finans açısından şöyle değerlendirdi:

ÜRETİM:

İnşaat sektörünün milli gelir içerisindeki payı 250’den fazla alt sektörü doğrudan ve dolaylı olarak etkiliyor.

Öngörülen 900 milyar TL’lik yatırım değeri ile gelecek 5 yıllık dönemde 500 bin konut, 250 bin konut amaçlı arsa tahsisi ve 10 bin iş yeri tahsisi, ülke ekonomisi açısından önemli bir katma değer sağlayacak.

İSTİHDAM:

İŞKUR’un hazırladığı inşaat sektörü işgücü piyasası raporuna göre, inşaat sektöründe iş yeri ve mevcut istihdam, Türkiye genelindeki istihdamın yüzde 8.8’ini oluşturuyor.

Dolayısıyla önümüzdeki dönem projelerin hayata geçmesi, 81 ildeki işgücü piyasasını da doğrudan etkileyecek.

FİNANSAL ERİŞİLEBİLİRLİK:

Konut alımında önemli ölçütlerden biri, uzun vadeli aylık taksitlerin hane halkının toplam aylık gelirinin yüzde 30’unu aşmayan nitelikte olması…

Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır? Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır?

Kampanya dahilinde belirlenen farklı büyüklükteki konutlar için öngörülen taksit miktarları, finansal erişilebilirlik açısından da yüzde 30 kriterini karşılıyor. Dolayısıyla bu durum, hane halkının ilgili konutlara yönelik talebini de canlı kılacaktır.

Editör: Emlak Zirvesi