Akşam'dan Arzu Kurum'un haberine göre, yükselen kira fiyatlarını kendileri için gelir kapısı haline dönüştürmek isteyen ev sahipleri, yaklaşan yaz aylarının da etkisiyle şehir merkezinde bulunan ve yüksek kira getirisi olan konutlarını özellikle mobilyalı olarak yüksek fiyata kiraya verip, daha küçük şehirlere yerleşiyor.

Yaşanan durumun taşınan bölgede maliyeti artırarak dengeleri değiştirebileceğini savunan uzmanlar, bunun yanı sıra kimi mülk sahiplerinin de evlerinin bir odasını pansiyon gibi kiraladığını ve bunda da son zamanlarda büyük artış kaydedildiğini savunuyor.

PANSİYON USULÜ

Son olarak Tema İstanbul'da yaşayan bir müşterilerinin kendi konutunu eşyalı olarak kiraya verip Van'a taşındığını anlatan gayrimenkul uzmanı Şenay Araç Demir, "Söz konusu konutun kira değeri 30 bin lira. Arnavutköy'de oturup Çınarcık'a taşınan da var, Şişli'de oturup Foça'ya taşınan da. Evlerini, mobilyalı olarak kiralayan da var, boşaltıp giden de.

Daha çok yazlıkları olan müşteriler bunu tercih ediyor. Bunu fırsata çevirip ek bir kazanç sağlıyorlar. Hatta 30 yıl önce insanlar evlerinin bir odasını kiraya veriyordu. Bu trend yeniden başladı. Şu anda evlerinin odalarını bütçesi düşük olan insanlara kiraya verenlerin sayısında büyük artış yaşanıyor" bilgisini paylaştı.

EKSTRA GELİR KAPISI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan da "Merkezi bir konumda bulunan ve iyi bir kira getirisi olan ev sahibi emekli, home ofis çalışanlar bu fikre sıcak bakıyor. Daha küçük bir şehirde yaşamını idame ettirebiliyorsa bunu ekstra bir gelir ve fırsat olarak görüyor. Ve bunu deniyorlar. Son zamanlarda bu göçler arttı" dedi.

Öte yandan evini pansiyon olarak kiraya vermenin yasal bir uygulama olmadığına işaret eden Akdoğan, "Günlük, haftalık ve aylık kiralama bir ticari faaliyete girer" dedi.

Site Aidatlarında Genel Kurul Dönemi: Vatandaşlar Nelere Dikkat Etmeli? Site Aidatlarında Genel Kurul Dönemi: Vatandaşlar Nelere Dikkat Etmeli?

EVDEN ÇALIŞMA DA BUNA YÖNLENDİRDİ

Enteksa Genel Müdürü Görkem Öğüt "Özellikle İstanbul'dan diğer şehirlere doğru olan göç oranında önümüzdeki dönemlerde artış görmek mümkün olabilir. İnsanlar büyükşehirlerde alacakları veya kiralayacakları evi daha küçük şehirlerde daha ucuz fiyatlara ulaşabileceklerini fark ettikten sonra özellikle İstanbul'dan kaçışlar artış gösterdi.

Buna ek olarak özellikle pandemiden sonra evden çalışma esnekliği ile birlikte, insanlar daha konforlu ve motive olabilecekleri konutlarda, daha ekonomik maliyetlerle yaşamak için şehir dışındaki bölgelere talep gösteriyor" dedi.

GÖÇ VERME EĞİLİMİ ARTACAK

Endeksa verilerine göre; İstanbul'da 2021 sonu satış değer artış oranın %80 iken, bu rakamın 2022 için %174 olarak ölçüldüğünü hatırlatan Öğüt, "Konut fiyatlarındaki bu hızlı artış büyük şehirlerdeki konutların erişilebilirliğini düşürdüğü için 2022 yılındaki göç verme eğiliminin 5 büyük il (Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir) için daha da artacağını ön görmek mümkün.

Yoğun talep gören diğer şehirlerin nüfuslarının artması ve daha fazla barınma talebinin ortaya çıkması durumunda, bu şehirlerdeki yaşam maliyetleri de aynı şekilde artabilir" diye konuştu.

Editör: Emlak Zirvesi