Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, hayırseverlerin yardımı ve devlet katkısıyla binlerce çaresiz ailenin evsiz kalmasının engellenebileceğini vurgulayan Taşçı, askıda kiralık daire hakkından öncelikli olarak resmi kayıtlı yoksullar, işsizler, emekliler ile yaşlılık aylığı alanlar olacak şekilde toplumun en yoksul kesimlerinin faydalandırılabileceğinin altını çizdi. 

Markalı firmalar tarafından üretilen konutların üst gelir gruplarına hitap ettiğine, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Bankası'nın da lüks konut yapımına ağırlık verdiğine dikkat çeken Taşçı, önerisiyle ilgili "Belediyelerle valilikler ‘askıda daire var' hesabı açıp bir fon oluştururlar.

Hayırseverlerin bağışları fonun temel kaynağı olur. Bu sistem tüm illerde yaygınlaştırılır. Ayrıca kamu ihalelerinde ‘askıda ev' için firmalardan para toplanıp fona aktarılır.

Devlet de sosyal kaynaklarından bu fona destek sağlar" ifadelerini kullandı ve kaynak kapsamında evlerin kiralarının karşılanabileceğini vurguladı.

Taşçı, böylece, yoksul ve çaresiz ailelerin bu evlerde kira ödemeden ve ya kiranın bir miktarını ödeyerek oturabileceğini belirtti. 

Konut Fiyatlarında Tarihi Gerileme Konut Fiyatlarında Tarihi Gerileme

Salim Taşçı, kiralık konut piyasasında dramatik bir süreçle karşı karşıya olunduğuna, pek çok ailenin uygun fiyatlı kiralık konut bulma umudunun tükendiğine dikkat çekerek, “10 yıllık kira müddetini dolduran memur, dar gelirli kapı dışarı ediliyor. Tahliyeler patladı.

Merkezi semtlerde oturanlara göç yolu gözüktü. Kenar semtlere, hatta şehirler merkezlerine yakın ilçelere akın başladı. Kenar semtlerde bile 1.500 liraya kiralık ev bulmak imkansızlaştı” ifadelerini kullandı. 

Askıda Kiralık Ev Kimleri Kapsamalı?

Belediye ve valiliklerce tespit edilmiş yoksullar

İşsizler

Çocuklu asgari ücretli işçiler

Emekli aylığı düşük aileler

Tek geliri yaşlılık aylığı olanlar

Editör: Emlak Zirvesi