Hürriyet'te yer alan habere göre, zorunlu deprem sigortası ev sahipleri için zorunlu kapsamda. Kiracılar ise isteğe bağlı olarak yaşadıkları ev için sigorta yaptırabiliyor.

Doğal Afet ve Sigortalar Kurumu tarafından sağlanan deprem sigortası ile vatandaşların doğal afetlere karşı tedbir alınması sağlanıyor.

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve diğer illerde maddi zarara yol açan deprem sonrasındaDoğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kapsamında hasar tespit işlemleri yapılacak.

Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır? Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır?

Bu tespitlerin sonucunda belirlenen tazminat ödemeleri de doğrudan DASK tarafından yapılır. Peki DASK nedir, zorunlu deprem sigortası neleri kapsıyor? İşte, detaylar…

DASK NEDİR?

DASK’ın açılımıDoğal Afet Sigortaları Kurumu’dur. Zorunlu deprem sigortası olarak bilinen DASK sisteminin ana amacı, sahibi olduğunuz binada deprem sebebi ile oluşacak maddi hasarları güvence altına almaktır.

DASK’ın başlıca görevi, devletin özel sigorta şirketleri ile işbirliği yaparak oluşturduğu deprem teminat sistemini düzenlemek ve denetlemektir.

 DASK YAPTIRMAK ZORUNLU MU?

DASK poliçesi devlet tarafından yapılması mecburi kılınan bir sigorta türüdür. Her yıl yenilenmesi mecburidir. Konut sigortası tercihe bağlı olarak yaptırılabiliyor.

Ancak DASK yaptırmak zorunludur. DASK yaptırmayanlara maddi bir yaptırım uygulanmıyor ancak geçerli bir DASK poliçesi bulunmayan evlere elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler verilmiyor.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NASIL YAPILIR?

Sigortalanacak yerin adresi ve tapu fotokopisi, Tapu sahibinin kimlik fotokopisi ve iletişim bilgileri, Sigorta yaptırılacak binanın yaşını ve inşa tarzını gösteren evrak,

Binadaki kat sayısını, hasar durumunu ve binanın kullanım amacını belirten evrak,

Meskenin brüt yüzölçümünü beyan eden belge ile birlikte en yakın sigorta acentesinden zorunlu deprem sigortası yaptırılabilir. 

DEPREM SİGORTASI HANGİ HASARLARI KARŞILAR?

Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranların temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının tamamlayıcı bölümleri DASK kapsamındadır. 

Editör: Emlak Zirvesi