Hürriyet'te yer alan habere göre, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketi sonrasında çalışmalar hızla devam ediyor.

Vatandaşların konutlarının yapımına hızla başlandı. Projelendirme, zemin etüdü gibi teknik konular tamamlandıktan sonra uygun olan alanlar için sözleşmeler imzalandı ve Inşaat başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre TOKİ vasıtasıyla Nurdağı ve Islahiye'de ilk etapta yapılacak 855 konutun inşası için ilk kazma vuruldu.

73 BİN 972 KÖY EVİ YAPILACAK

Bakan Kurum "Deprem bölgemizi ihya ve inşa sürecinde 73 bin 972 köy evi yapacağız. Güvenli, sağlıklı, yöreye uygun evlerimizi ahırı, bahçesi, özgün mimarisi ile inşa edeceğiz!" dedi.

6 AY SONRA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK

Bakan Kurum, afet bölgesinde kurulacak olan yeni şehirlerin fay hattından uzak bölgede yapılacağını, konutların 6 ay sonra etap etap hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

Bakan Kurum'un açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

SIVILAŞMADAN KAYNAKLI YIKIMLAR

Biz denize de havalimanı yaptık. Orada o zemine göre tedbirler almak zorundasınız. Bayraklı'daki zeminde de sıvılaşmadan kaynaklı yıkım gerçekleşti. Bu tedbirleri aldıktan sonra yapılamaz diye bir şey yok.

KONUTLARI 500 METRE UZAĞA İNŞA EDECEĞİZ

Yeni yerleşim yerlerimiz için bilim insanlarına fay hattına ne kadar mesafede bina yapmamız gerektiğini sordum. Dünya literatürünün 15 metre olduğunu söylüyorlar. Biz 500 metreden aşağı yanaşmayalım dedik ve çok iyi yaparsınız, dediler.

Konut Fiyatlarında Tarihi Gerileme Konut Fiyatlarında Tarihi Gerileme

Deprem bölgesinde belirlediğimiz 3 aşamalı bir şehirleşme modelimiz olacak. Güvenli sağlam alanlarda çalışmalarımızı yapıyoruz. TOKİ eliyle vatandaşın geçici barınma ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bunlarla birlikte eş zamanlı olarak şehrin çeperinde şehre yakın, şehrin yapısına uygun belirlediğimiz rezerv yerlerinde çalışmalara başlayacağız.

KİRACILARA 3 BİN LİRA KİRA YARDIMI

Etap etap bu sayıları arttıracağız. Köydeki vatandaşlarımız için de kalıcı konut çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Depremden 16 gün sonda bu devlet vatandaşı için kalıcı konutlarının sözleşmelerini imzalamış olacak. Vatandaşlarımıza bu süreçte taşınma yardımı, ev sahibi olanlara 5 bin lira kira yardımı, kiracılara 3 bin lira kira yardımı vereceğiz. Yine evi teslim edilene kadar o vatandaşlarımız kira yardımını alacak.

ADIYAMAN

Mart-Nisan sonuna kadar Adıyaman`da yaklaşık 26 bin konutun yapımına şehrin rezerv alanlarında başlanacak. Kentte, 9 bin 896 da köy konutu yapılacak.

Adıyaman'ın Besni ilçesinde toplam 2 bin 500 konut inşa edilecek.

Gölbaşı ilçesinde ise 5 bin konut inşa edilecek.

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Erikdere Mahallesi`nde ise 1242 konut yapılacak.

Adıyaman Merkez İndere Mahallesinde de 4 milyon 850 bin metrekare alan üzerine 3 etapta toplam 26 bin konut inşa edilecek.

Adıyaman Merkez Örenli mahallesinde ise 108 ada 8 parsel üzerine 4 bin konut yapılacak.

Tut ilçesine 850 konut yapılacak.

GAZİANTEP

Gaziantep'te, mart-nisan sonuna kadar 18 bin 500 konutun yapımına şehrin rezerv alanlarında başlanacak. Depremin yıkıma neden olduğu köylerde ise 9 bin 500 konut inşa edilecek.

Depremin en çok yıkıma sebep olduğu ilçelerden olan Nurdağı'nda 6 bin 11 konut inşa edilecek.

Gaziantep'in Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerine ise toplamda 7 bin konut yapılacak.

İslahiye ilçesinde de 4 bin 446 konut inşa edilecek.

HATAY

Depremin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri de Hatay'dı. Kentte, belirlenen alanlarda 15 bini köylerde olmak üzere toplamda 55 bin konut inşa edilecek.

Depremin en çok hissedildiği ilçelerden Antakya'da, 83 bin konut inşa edilecek. Kesinleşen alanlarda konutların yapımına mart-nisan sonuna kadar başlanması planlanıyor.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde belirlenen alanlarda 4 bin konut inşa edilecek.

Kırıkhan ilçesinde de 1000 konut yapılması planlanıyor.

KAHRAMANMARAŞ

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ise kesinleşen alanlarda 45 bin konut ve 13 bin köy evi inşa edilecek.

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Ağyar Mahallesi'nde 650 konut inşa edilecek.

Türkoğlu ilçesinde belirlene alanlara ise toplamda 3 bin 200 konut yapılacak.

MALATYA

Mart-nisan sonuna kadar Malatya`da 44 bin 700 konutun yapımına kesinleşen rezerv alanlarda başlanacak. Köylerde ise 17 bin 990 konut inşa edilecek.

Malatya'nın Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde belirlenen alanlara toplam 43 bin konut inşa edilecek.

OSMANİYE

Osmaniye'de, kesinleşen rezerv alanlara 9 bin 550 konut, 1378 köy evi yapılacak.

Osmaniye Merkez'de, belirlenen alanlara etaplar halinde toplam 7 bin konut inşa edilecek.

KİLİS

Kilis Merkez'e bağlı Deveciler Mahallesi`nde belirlenen alanlara 1290 konut yapılacak.

ADANA

Adana'nın Çukurova ilçesi Şambayadı bölgesine 2 bin 500 konut yapılacak.

ELAZIĞ

Elazığ'da da Merkez Yemişlik Mahallesi'nde de belirlenen alanlara yeni konutlar inşa edilecek.

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

Tüm çabamız, vatandaşlarımızı bir an önce evlerine kavuşturmak için. Sözleşmelerini imzaladığımız, zemin etüt çalışmaları tamamlanmış alanlarda hemen işe koyuluyoruz! TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk.

Editör: Emlak Zirvesi