Artan fiyatlarla beraber son dönemin en çok konuşulan konularından biri gayrimenkul sektörü oldu. Sektöre olan ilgi her geçen gün artarken fiyatların 3-4 katına kadar çıkması da sektörün cazibesini artırdı.

Gayrimenkul sektörünün geldiği son durum hakkında bilgiler veren Elif Tütüncü yatırımcılara ve konut almak isteyenlere altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Konut krizi

2020 yılının başından bu yana ekonomi de sıkıntılar yaşadığımızı dile getiren Tütüncü,  “2020 yılından beri gelen bir süreç var. Sadece Türkiye'yi etkileyen değil, global olarak etkilendiğimiz ve dünya piyasasını etkileyen bir takım şeyler yaşadık.

2022 yılından bu yana global ve yerel Türkiye ekonomisinde de sıkıntılar oluştu. Bu sıkıntılar zaman zaman döviz piyasasındaki artışlar gibi bir takım ekonomik dengesizlikler doğurdu.

Bunlar da tabii ki konut krizi yaşanmasına sebep oldu. Artan inşaat maliyetleri oldu” diyerek bu durumların konut krizi yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.

“Fiyat ve talep anlamında bir düşüş yok”

Şu an fiyatların stabil gittiğini dile getiren Tütüncü, “Sınırlı sayıda konut yapımı olunca, talep de fazla olunca fiyatlar yükselişe geçti. Çok hızlı bir fiyat artışı oluşmuştu. Şu an biraz daha stabil gidiyor. Stabil gitmesinde bazı etkenler var. İmarda çok fazla arsa yok artık.

Yeni inşaat yapamayınca da mevcut konut üzerinden satışlarımız devam ediyor. Konut piyasasında fiyat ve talep anlamında bir düşüş yok.

Sadece çok hızlı yukarı doğru bir ivme oluşmuştu. Bu biraz daha yavaşladı. Halen daha talep oldukça fazla” diyerek konut piyasasında fiyat ve talep anlamında bir düşüş olmadığını belirtti.

“Sakarya'ya talep artmaya başladı”

Konuta karşı ilginin biraz daha farklılaştığını söyleyen Tütüncü, "11 ilde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde konuta karşı ilgi biraz daha farklılaştı. Yapılaşmanın çok iç içe geçtiği illerde özellikle İstanbul'da, oradaki yapılaşmalarla ilgili yeni düzenlemelere gidilmeye başlandı.

Sakarya'da yapılaşma yatay olduğu için ve buradaki yapılar daha güvenilir olduğu için buraya çok fazla talep oluşmaya başladı” diyerek Sakarya’daki yapıların daha güvenilir olduğunu dile getirdi.

“Çok katlı konutlar bizim için bir mezar olmaktan çıkabilir”

"Gerekli zemin etütleri yapılarak, çok katlı binaların deprem yönetmeliğine de uygun olması durumunda binaların çok katlı olması bir sorun teşkil etmez. Deprem yönetmeliğine göre uygun olarak yapılmasıyla, çok katlı konutlar bizim için bir mezar olmaktan çıkabilir.

Konut piyasası hiçbir zaman, ekonomik krizler de dahil olmak üzere, cazibesini yitirmiyor kaybetmiyor” diyen Tütüncü, binaların deprem yönetmeliğine göre uygun olarak yapılmasıyla, çok katlı konutların bizim için bir mezar olmaktan çıkabileceğine dikkat çekti.

Bir uzlaşma noktasının bulunması gerekiyor

Yüzde 25 kira sınırlaması ve bu sınırlamanın da Temmuz ayından sonraya uzatılması konusundan değerlendirmelerde bulunan Elif Tütüncü, “Ekonomik koşullar nedeniyle kiracıların artışla devam etmesi mümkün değildi. Dolayısıyla kiracılar ve mülk sahipleri arasında ciddi sıkıntılar yarattı. Yüzde 25 zam sınırının uzatılması, bizce çok olumlu olmayacak. Uzamaması ve bir uzlaşma noktasının bulunması gerekiyor” dedi.

“En iyi yatırım araçlarından biri gayrimenkul yatırımdır”

Piyasalardaki diğer yatırım enstrümanlarının ayrı bir kulvar olduğunu söyleyen Tütüncü,  “Konut fiyatlarında çok hızlı bir artış oluştuğu için bundan sonra bu hızlı artış nereye kadar gidecek. Yani artış devam etmeyecektir.

Ocak Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu Ocak Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu

Ama bize göre yine en iyi yatırım araçlarından biri gayrimenkul yatırımıdır. piyasalardaki diğer yatırım enstrümanları ayrı bir kulvar, ama gayrimenkul sektörü hiçbir zaman değerini yitirmeyen, sahibine de alacak olan kişiye de ciddi yatırım imkânı sağlayan bir kulvardır" diyerek en iyi yatırım araçlarından birinin gayrimenkul yatırım olduğunu belirtti.

Editör: Emlak Zirvesi