Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kira artışlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yüzde 25 kira artışının kaldırılmasıyla birlikte yeni düzenlemeye göre, kiraların artık TÜFE oranında artış yapılabileceğini söyledi.

Yeni kira kontratlarının üst sınırının yüzde 65,07 olarak belirlendiğini söyleyen Çağlar, bu durumun kiracılar arasında anlaşmazlıklara yol açabileceğini dile getirerek, “Örneğin geçen yıl 10 bin TL olan bir kira bedelinin bugün 12 bin TL’ye çıktığını ve kiracının 16 bin 500 TL gibi yüksek bir bedel ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.

PİYASALARIN DENGESİNİ BOZDU

Kiralardaki yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla birlikte piyasalarında dengesizlik olduğunu ve emsal daireler arasında ciddi kira farklarının da ortaya çıktığını ifade eden Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kira sözleşmelerinde ilk yılı tamamlayan kiracıların kira artışlarının güncel oranlara göre belirleneceğini söyledi.

Çağlar, “Yüzde 25’in kaldırılması bundan sonrası içinde fahiş kira bedellerini bence tekrar gündeme getirecek. Çünkü çoğu ev sahibi yüzde 25 uygulamasına uymadı ve kira bedelleri yüzde 25’ten fazla zam yaptı ya da mahkeme kararıyla güncelleme yapıldı. Bundan bir iki yıl önce tüfe oranları yüzde 10-20 arasında iken şimdi yüzde 60-70 arasında gidiyor.

Şuanda yüzde 25 çok düşük diyerek yükseltilen kira bedellerine en az yüzde 60-70 bandında kira artışları bekliyor. Bu durum aslında kiracıları yine zora sokacak yine ev sahibi kiracı arasında uyuşmazlıklar yaşanacak. Şuanda örnek vermek gerekirse kira bedeli geçen sene 10 bine çıkarılmış bir evin mevcutta değeri 12 bin ise kiracı 16 bin 500 lira ödemek zorunda kalacak. Bu seferde eve değerinden fazla para vermiş olacak. Yüzde 25 çözüm olmadığı gibi kaldırılması da çözüm olmadı bence” ifadelerini kullandı.

Konut Satışları Neden Artıyor? Konut Satışları Neden Artıyor?

ANLAŞMA YOLUNU BULUN

“5 yılını doldurmuş kiracıların ise rayiç kira bedelleri üzerinden anlaşma yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde, mahkeme kararıyla belirlenen yeni kira bedeli farkını ödemek zorunda kalacakladır” diyen Çağlar “Ev sahipleri, TÜFE’yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam yapamaz. Kiracı tüfe oranı kadar zam yapıp gönderebilir. Evi tahliye etmesi istenemez.

Burada tabi ki mahkemenin eski kiracı olması sebebiyle takdiri bir indirim hakkı var ama amaç eski kiracının ödediği ve eğer düşük kalan bir kira bedeli var ise güncel kiraya kiracıyı yaklaştırmak. Ev sahipleri herhangi bir sebep göstermeden kiracıyı tahliye etmek istiyorlarsa önce kaç yıllık kira sözleşmesi yaptılarsa önce o sürenin bitmesini bekleyecek ardında kira sözleşmesi 10 kez uzayacak ardından 11. uzamanın bitimine 3 ay kala kiracıya ihtar gönderme suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebileceklerdir. Dolayısıyla kira sözleşmesi kaç yıllık yapıldıysa o yıl bittikten sonra + bu usuller doğru yapılırsa 12. yıl tahliye davası açabilirler. Yani kira süresi 12 yıldır” dedi.

Son olarak, ev sahipleri tarafından kiracıların tahliyesi durumunda izlenmesi gereken yasal süreçleri de açıklayan Çağlar, her iki tarafın da yetkili belgeli emlakçılar aracılığıyla çalışmasını tavsiye etti

Editör: Emlak Zirvesi