BDDK, konut kredilerine sıfır veya ikinci el ayrımı getirerek enerji sınıflarına göre kredi limitlerini belirleyen düzenlemeyi hayata geçirdi. Düzenlemeyle sıfır konutlarda enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon TL ve altındaysa yüzde 90, B sınıfında yüzde 85, C sınıfında ise %80; enerji sınıfı A olan yeni konutun değeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında ise yüzde 70, B sınıfında yüzde 65, C sınıfında yüze 60’a kadar kredi alınabilecek. İkinci el konutta değer aralığı 500 bin TL ile 2 milyon TL arasında olan konutlar A enerji sınıfında değerin yüzde 70’i, B sınıfında değerin yüzde 65’i, diğer sınıflarda ise değerin yüzde 60’ı kadar; 2 milyon ile 5 milyon TL arasında A sınıfında yüzde 50, B sınıfında yüzde 45, diğer enerji sınıflarında yüzde 40’a kadar kredi kullanılabilecek. 

Yeni düzenlemenin olası etkilerini değerlendiren Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Değişen küresel dengeler ve yükselen fiyatlar nedeniyle enerjinin giderek kıymetlendiği bir dönemdeyiz. Enerjimizin yüzde 70‘ini ithal ediyoruz ve bunu tasarruflu kullanarak ülkemize katkı sağlayabiliriz. 2021 yılı Enerji İthalatı 50,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılı için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatı ise 25 milyar doları buldu İZODER olarak uzun yıllardır, ülkemize ve halkımıza daha düşük enerji faturası, daha temiz çevre olarak yansıyacak yalıtım konusunu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için yalıtımla enerji talebini asgariye indirebiliriz. BDDK’nın bu isabetli kararı mevcut yapılarda enerji verimliliği yüksek, yalıtımlı evlerin tercih edilmesini sağlarken, ikinci el konutlarda da enerji verimliliğini yükseltmeye yönelik adımları hızlandıracaktır. Yalıtım kredisinin ardından konut kredilerinde yapılan bu düzenlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu düzenleme enerji verimliliği konusundaki farkındalığın yanı sıra yalıtımlı konutların sayısını da artıracaktır. Böylece her iki düzenleme birbirini desteklemiş oldu.” şeklinde konuştu.

Konutta en doğru yatırım: yalıtım

Konut kredilerinde enerji sınıfına göre yapılan düzenlemenin, evini yenileyeceklere yatırım değeri bakımından da perspektif sunduğunu söyleyen Emrullah Eruslu, “Hayata geçirdiğimiz ‘Tek Yol U Dönüşü’ kampanyamızla ülkemizdeki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuşması için çatı, duvar ve döşemelerimizdeki yalıtım kalınlıklarının artırılmasını, kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanarak U değerlerimizin iyileştirilmesi gerekliliğini vurguladık. Yaşadığımız bölgenin iklim koşullarına göre mevzuatlarımızın tanımladığı asgari kalınlıklardan daha kalın ısı yalıtımı yaptırarak, A ve B sınıfı binaları hedeflemeliyiz. Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8cm, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soğuk olan yerlerde 14-15cm kalınlıklarda yalıtım yapmamız gerekiyor. Böylece konutlarımızın enerji verimliliğini yükseltirken, yatırım anlamında da kredibilitesini ve enerji sınıfını da artırmış oluruz. Konutta yapılabilecek en doğru yatırım şu an yalıtım olarak görünüyor. Bu düzenlemelerle ülkemizdeki nitelikli konutların sayısı da artacaktır.” dedi.

Enerji Kimlik Belgesi

Konut Dışı Satışta Rekor! Konut Dışı Satışta Rekor!

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ile ülkemizdeki tüm konutların 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi almasını  zorunlu hale getirdiğini belirten Eruslu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni binaların iskan alabilmesi için en az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekli. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren Enerji Kimlik Belgesi aynı zamanda sınıfını da belirliyor. Enerji Kimlik Belgesi’nde binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı, A ile G arasında sınıflandırılıyor. 

Diğer yandan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az ‘B’ olacak şekilde; 2025 yılınan itibaren de 2 bin metrekareden büyük olan binaların enerji performansının en az ‘B’ sınıfında inşa edilmesi zorunlu oldu. Şimdiden yalıtımlı ve enerji sınıfı yüksek binalar inşa edilmesi ve mevcut binaların da yalıtımla enerji sınıflarının yükseltilmesi kredi avantajı yanı sıra yeni dönem mevzuatımıza da uyum sağlayacak.  Üstelik vatandaşlarımız ısıtma ve soğutma giderlerinden de yüzde 50’ye yakın tasarruf etmeye başlayacak.”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, aynı zamanda yalıtım sektörünü hareketlendirecek bu tür düzenlemelerin pek çoğu yerli üretim yapan yalıtım malzemeleri sanayisini de hareketlendireceğini sözlerine ekledi.

Editör: Emlak Zirvesi